Voor vlnr: Henno van Dokkum, Marco van der Star, Thijs Warmerdam en Alix van der Bijl. Achter vlnr: Jeroen Warmerdam, Remco Nederstigt, Bram van der Bijl en Dick Verhoeven. (Niet op de foto: Simon Verhoeff). | Foto: PR.
Voor vlnr: Henno van Dokkum, Marco van der Star, Thijs Warmerdam en Alix van der Bijl. Achter vlnr: Jeroen Warmerdam, Remco Nederstigt, Bram van der Bijl en Dick Verhoeven. (Niet op de foto: Simon Verhoeff). | Foto: PR.

Feestcommissie eindigt jubileumjaar

Verenigingen

Toen de Feestcommissie De Zilk vorig jaar 100 jaar bestond, konden helaas door de coronamaatregelen, nog niet alle jubileumactiviteiten in dat jaar plaatsvinden. 

Dit jaar is dat gelukkig ruimschoots ingehaald. Een jubileumjaar, met over twee jaar verspreidde activiteiten in dit kader, waarvan de laatste afgelopen zondag plaatsvond in de Duinpan: een afsluitende jubileumreceptie voor verenigingen in bijzijn van burgemeester Wendy Verkleij. De burgemeester hield uiteraard een toespraak waarin ze de Zilkers feliciteerden met het jubileum. Overige toespraken waren er van secretaris Dick Steenks (Koninklijke Bond Oranjeverenigingen) en voorzitter Marco van der Star.

Geboorte

De commissie kijkt terug op een rijke geschiedenis, die begon kort na de Eerste Wereldoorlog. Toenmalige pastoor Hafkenscheidt verzocht een aantal notabelen uit het dorp om medewerking te verlenen bij de feestelijkheden ‘ter ere van de plechtige inwijding van het kerkgebouw’. Die inwijding zou op 30 augustus 1920 plaatsvinden. Omdat dit feest bij iedereen goed was bevallen, organiseerde diezelfde mannen ongeveer een jaar later weer een dorpsfeest en werd besloten er een officiële club van te maken. 31 augustus 1921 was het zover, de geboorte van de Feestcommissie De Zilk. Kerkelijke festiviteiten, zoals de inhuldiging van een priester, de feestweek met kermis, Koninginnedag en later  Koningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Uiteindelijk kwamen daar ook de minder officiële evenementen bij, zoals schaatswedstrijden, mozaïekwedstrijden, Heel De Zilk bakt en het Kerstzingen. Eenmalige feestjes waren er ook. 

Denk aan het grote huwelijksfeest van de huidige Koning en Koningin met Zilkse lookalikes, het geboortefeest van prinses Amalia en de legendarische playbackshow gepresenteerd door de enige echte Jacques d’Ancona. 

Zo was er in de crisisperiode van 1923 tot 1936 en tijdens de Tweede Wereldoorlog geen kermis. Ook afgelopen jaar werden door de coronamaatregelen heel veel plannen in de ijskast gezet, in afwachting van betere tijden.

Uit de krant