Rutte: 'Allemaal stemmen woensdag!' | Noordwijkerhoutsweekblad
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225506&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto: piet de boer

Rutte: 'Allemaal stemmen woensdag!'

  Politiek

Tijdens zijn bezoek aan Noordwijkerhout zaterdag 17 november, kwam premier Rutte op sportschoenen en in spijkerbroek de VVD ondersteunen. Een grote verrassing, georganiseerd door de lokale afdeling van de VVD op de laatste zaterdag voor de verkiezingen.

De premier liet zich geduldig fotograferen en lachte opgewekt naar belangstellenden die zich bij de Witte Kerk verzameld haden. "Allemaal gaan stemmen hoor, woensdag!", gaf hij de menigte mee.

Jong en oud kwam was naar het centrum gekomen om de invloedrijkste politicus van Nederland een handje te geven. Het team van VVD kandidaten had het nieuwe muurtje versierd met oranje-blauwe vlaggen en deelde een promotieboek uit. Het was fris zaterdag. Bij de hangtafel was er voor iedereen warme koffie en koek. Een oudere dame klampte Rutte aan. Ze was blij dat hij aandacht had voor haar dorp en de lokale middenstand. De premier luisterde aandachtig en stond haar vriendelijk te woord. Iedereen die wilde kon met de premier op de foto. Ook de jongens met migratieachtergrond die de regionale krant liepen te promoten. De premier is politicus, maar in dit geval ook een bekende Nederlander.

De andere politieke partijen bij de Witte kerk probeerden op ludieke wijze een graantje mee te pikken. Jan Janson (PvdA) overhandigde Rutte een rode roos. Astrid Warmerdam schonk de premier een boodschappentas van Puur. De premier nam alles glimlachend in ontvangst. Jaap de Moor (NZLokaal) keek peinzend toe. Een hand geven? "Nee dank je", zei hij beslist. Zijn partij trekt liever de aandacht met een opblaas-koe die langzaam voor de premier langs komt rijden.

Buiten de kring van VVDers en fans stond een aantal mensen stil toe te kijken. ''Nee ik ga geen handje geven'', zegt een van hen. Ze legt uit waarom: "Hij laat de economie in elkaar donderen en zorgt dat vrouwen niet naar het ziekenhuis kunnen voor een bevalling." Ze loopt mopperend weg.

Ondanks dat niet iedereen fan is van de premier, verloopt alles rustig en is de meerderheid van toeschouwers positief. De twee BOA's kunnen toekijken en zijn eigenlijk overbodig. De enige verrassing was de komst van een aantal Zwarte Pieten. De premier staat bekend om zijn droge opmerkingen over het uiterlijk van Zwarte Piet. De historicus Rutte concludeerde jaren geleden al dat ''Zwarte Piet nu eenmaal zwart is. Daar kan ik niets aan veranderen.'' Hij omarmde dan ook de groep Pieten en ging met de lijsttrekkers Michael van Dormolen en Marielle Epping-Immerzeel lachend op de foto.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225506&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225509&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225507&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>