Bas Knapp (20) over feedbackcultuur en zijn passie voor politiek | Noordwijkerhoutsweekblad
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225506&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
'Mijn vrienden vinden dat ik best hard  werk; dat kan over 5 jaar ook nog, zeggen ze'. | Foto: Remco Out.
'Mijn vrienden vinden dat ik best hard werk; dat kan over 5 jaar ook nog, zeggen ze'. | Foto: Remco Out.
Politiek

Bas Knapp (20) over feedbackcultuur en zijn passie voor politiek

  Politiek

politiek ♦ Hij is (burger)raadslid en campagneleider van de Noordwijkse VVD, staat als kandidaat raadslid nummer 3 op de kieslijst, lid van de commissie BAM en verantwoordelijk voor het voeren van de verkiezingscampagne. Daarnaast was hij lid van het faculteitsbestuur van de universiteit Leiden en lid van een hechte jaarclub bij L.S.V. Minerva. En hij studeert. Hoewel zijn studie nu wat minder aandacht krijgt.

Door Caroline Spaans

De 20-jarige Bas Knapp (ja, inderdaad, de kleinzoon van) heeft het er maar druk mee. Ik spreek af met de jonge politicus op een terras in het hart van Noordwijkerhout.

Vind je het niet vervelend, die vergelijking met je opa?

"Welnee, daar ben ik aan gewend. Momenteel gaan we huis-aan-huis door Noordwijkerhout om ons voor te stellen. Bij één van de twee huishoudens waar ik aanbel en mijn visitekaartje geef, zeggen mensen: hé, ben jij familie van wethouder Knapp? Dat is niet zo gek natuurlijk, als je bedenkt dat mijn opa al 50 jaar politiek actief is en zich zo vaak laat zien in het dorp." En warempel, talking of the devil, daar verschijnt ineens de oud-wethouder. De 76-jarige Generaal B.D. is tegenwoordig fractievoorzitter van VVD Noordwijkerhout, raads- en commissielid en nummer 14 op de kieslijst. Op weg naar een afspraak met zijn stukken (op de iPad!) onder de arm. We krijgen een warme begroeting en nee, hij kan echt niet even bij ons komen zitten voor een kop koffie.

Wie is Bas Knapp?

"Ik studeer rechten en economie en ben enorm geïnteresseerd in de politiek. Toen ik 18 werd, werd ik lid van de VVD. Op de middelbare school was ik lid van de medezeggenschapsraad. Heel mooi vond ik dat, om niet alleen als scholier aanwezig te zijn, maar ook met het schoolbestuur aan tafel te zitten en ook echt je stem te laten horen.Meepraten en discussiëren over uiteenlopende onderwerpen. Digitalisering bijvoorbeeld en reflecteren over wat je nu eigenlijk leert. Die feedbackcultuur is steeds meer in opkomst en heel belangrijk naar mijn mening. Ik heb nog heel veel contact met leerlingen, raadsleden én docenten van mijn middelbare schoolperiode."

Wat vinden zij van je politieke ontwikkeling?

"Zij hadden het wel verwacht geloof ik. Ze zeiden weleens: bij jou vergaten we heel vaak dat je leerling was, omdat het in de discussie net was of je bij het personeel van de school hoorde. Die medezeggenschapsraad heeft ook veel raakvlakken met de gemeenteraad, naar mijn idee: een bestuur dat een uitvoerende taak heeft een raad die de kaders aangeeft en instemming moet verlenen voordat het bestuur door kan gaan. Je controleert de mensen die het doen namens een bepaalde achterban."

Wat verwacht je van de komende verkiezingen?

"Als je kijkt naar de afgelopen landelijke kamerverkiezingen, waren er veel VVD stemmers in zowel Noordwijkerhout (33,4) als in Noordwijk (33,5) dus ik hoop wel een goede uitkomst natuurlijk.Onze wijze van campagnevoeren is denk ik heel goed: deur-tot-deur met iedereen het gesprek aan gaan.Ik heb inmiddels met 286 inwoners gesprekken gevoerd en vind dat heel belangrijk.Ik verwacht niet dat mensen direct op mij gaan stemmen, maar wel even dat contact maken één op één. Vertrouwen moet je winnen en kiezers moeten het je ook gunnen. Ik hoop dat ik daarin slaag."

Al die verplichtingen...

"Ik heb inderdaad weinig vrije tijd. Mijn laatste vakantie was wintersport met mijn jaarclub van Minerva. Mijn vrienden vinden ook wel dat ik wat teveel gefocust ben op mijn werk. Het afgelopen jaar heb ik naast mijn studie, ook gewoon een baan gehad voor 25 uur per week als bestuurslid op de Universiteit. Dat is best pittig."

Ambities?

"Ik plan niets, maar Dijkgraaf bij het Hoogheemraadschap lijkt me wel wat. Maatschappelijke vraagstukken en openbaar bestuur vind ik mooi, omdat je dan écht midden in de maatschappij staat."

Het zou toch heel bijzonder zijn om ooit een Noordwijkerhoutse politicus in de Tweede Kamer te hebben, vind ik. Met deze Knapp gaat dat misschien lukken? "Ik sluit niets uit", zegt hij tot slot. "Ik laat het allemaal maar een beetje gebeuren. Voor nu moet ik eerst maar eens zorgen dat ik mijn studie afrond."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225506&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225509&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Nieuwsoverzicht

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225507&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>