Politie tevreden over dalende misdaad | Noordwijkerhoutsweekblad
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225506&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto: PR

Politie tevreden over dalende misdaad

  Politie

John Oppelaar is tevreden over de politiecijfers 2017 en de dalende criminaliteit. Hij geeft ook advies: denk na over de veiligheid op het nieuwe sportcomplex en zorg voor één Algemene Plaatselijke Verordening (APV) voor de fusie van 2019.

Door Piet de Boer

Zorg dat je gescheiden supportersstromen hebt op het nieuwe sportpark. Niet alles door een toegangspoort. Ook voor de fusie heeft Oppelaar een wens. Kom met één APV (Algemene Plaatselijke Verordening). Wat mag wel en wat mag niet in het nieuwe Noordwijk. Over de dalende cijfers is hij tevreden. Het is een goed jaar geweest, legt hij uit in de Commissie Bam van 5 april. Het aantal misdrijven is opnieuw gedaald. In 2017 resulteerde dat in 491 misdrijven (tegen 517 in 2016). Ook het aantal vermogensdelicten is redelijk stabiel. Daarentegen is het aantal woninginbraken gestegen van 34 (2016) naar 45 vorig jaar. Vooral door babbeltrucs bij senioren. Opvallend is de concentratie van misdrijven in de buurt van doorgaande wegen. De 's-Gravendamse weg bijvoorbeeld. Whatsapp groepen hebben daarbij geen aantoonbaar positief effect. Wel voelen mensen zich hierdoor veiliger. Inbraken bij bedrijven en winkels daalde ook. Van 33 naar 23 inbraken. Het plaatsen van camera's helpt goed volgens Oppelaar.

Het aantal meldingen van overlast is gedaald. Het aantal incidenten met verwarde personen is gelijk gebleven. De politie werkt nu samen met de nieuwe noodopvang in Leiden. Verwarde personen komen niet meer in een cel.

Burenruzies

Zorgwekkend is de overlast door burenruzies. Deze nam toe van 64 naar 75 gevallen: "Mensen leven op hun eigen eilandje en het lontje is kort", verklaart Oppelaar. "Het is mij nog nooit gelukt met een gesprek de ruzie op te lossen."

Buurtbemiddeling met alle betrokken partijen is veel succesvoller, weet hij. Mensen moeten om tafel met een bemiddelaar en eigen stappen ondernemen. De gemeente kan deze vorm van bemiddeling inkopen.

Jeugd

De jeugd blijft een zorgenkindje, maar ook hier gaat het de goede kant op. Het aantal incidenten nam af van 138 in 2016 naar 97 vorig jaar. De vuurwerkoverlast is verminderd door een speciaal Vuurwerkteam bij de politie, dat invallen doet en vuurwerk in beslag neemt. Vorig jaar zijn negen drugshandelaars opgepakt en er is een hennepkwekerij aan de Gieterij ontmanteld. De politie heeft vorig jaar ook een jeugdscan gedaan en een groep van 33 jeugdigen in het vizier die drugsoverlast geeft. Maar ook alcohol blijft een groot probleem.

De groep gebruikers wordt steeds jonger. Voorlichting over drinken en groepsdruk begint al op de lagere school: voor kinderen van tien en elf jaar. Marcel Wiebes (D66) was oprecht ontdaan. 'Ongehoord', vindt hij dat. Hij wil het onderwerp op de agenda van de raad.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225506&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225509&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Nieuwsoverzicht

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225507&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>