Afbeelding

Debatten bol van optimistische geluiden over verkiezingswinst

Politiek

De lokale verkiezingen in Noordwijk bleken na twee verkiezingsdebatten nog geen gelopen koers: met elf partijen in de beperkte arena die slechts plaats biedt aan 27 raadsleden lijkt dus een gemiddelde ruimte voor twee tot drie zetels.

Tijdens het door omroep BO rechtstreeks uitgezonden debat op zaterdag 12 maart toonden de toekomstige volksvertegenwoordigers zich wel zeer optimistisch maar in het geheel niet realistisch.

Op de slotvraag van de overigens uitstekende op dreef zijnde presentator Ard Zandbergen, op hoeveel zetels er per fractie werd gerekend, kwam de teller per saldo op 38 raadszetels te staan. De optimistische verwachtingen waren er ook bij een aantal partijen betreffende het inmiddels door PUUR gelanceerde zogenaamde raadsakkoord. Dat zouden vaste afspraken moeten zijn die raadsbreed, voorafgaande aan de wethouderverdeling, zouden moeten vast gelegd.

Een raadsakkoord kan een constructieve start zijn voor een effectieve bestuursperiode. Waarbij niet alleen afspraken worden gemaakt over hoe politiek te bedrijven maar ook hoe de onderlinge politieke meningsverschillen een plaats kunnen krijgen. Bij een raadsakkoord, zeg maar de werkplanning van de gehele gemeenteraad, worden door de raad afspraken gemaakt over de zaken waarover men het in principe volledig eens is. Zo’n raadsakkoord vraagt erom dat de gehele raad, zonder uitzondering, het met elkaar eens is over diverse zaken. 

Of dit in Noordwijk haalbaar zal zijn, blijft nog even een vraagteken.

Bouwen en wonen

Het was te verwachten dat tijdens zowel het debat van de Ondernemersvereniging als die van BO, de woningbouw en de betaalbaarheid van wonen in Noordwijk, de belangrijkste plaats in zou nemen.

Een meer dan opvallend detail was dat de nieuwe fractie van PUUR, bij monde van hun nieuwe lijsttrekker Thomas Steenvoorden een mea culpa lanceerde. Hij verweet openlijk zijn eigen partij dat men in de voorgaande colleges met PUUR-wethouders, geen daadkracht had getoond. Steenvoorden: “Misschien mogen we PUUR wel verwijten dat we Offem Zuid en Bronsgeest niet gelijktijdig zijn gaan ontwikkelen.”

Ook diverse andere partijen zijn zoals bekend voorstander om snel meer bouwplannen realiseren. Maar anderen hielden de aanwezigen weer voor dat op de planlijst tot 2030 er meer dan 5000 te bouwen woningen staan. Met de inmiddels bekende reacties van de diverse partijen op de betrouwbaarheid van die planlijst.

Tijdens de bijeenkomst in Noordwijkerhout bij Café Van der Geest lanceerden de ondernemers een achttal stellingen. Een ervan was: ‘Over twee jaar staan er 200 nieuwe nu nog niet geplande woningen waarvan de sleutel kan worden overhandigd aan woningzoekenden uit Noordwijk.’ Dat bleek een utopie maar er kwamen wel concrete ideeën over het op de korte termijn realiseren van Flexwoningen bij ’s Heerenloo. 

Ook een stelling, die de gemeente Noordwijk wilde verplichten om als overheid te investeren in het Kuuroord en met name in toeristische trekpleisters, werd lang niet door iedereen omarmd. Bij BO lanceerde Rommie van Dokkum(PvdA) opnieuw haar idee om goedkoop te bouwen op in erfpacht te vergeven gronden. Natuurlijk was duurzaamheid en energieopwekking een zeer belangrijk onderwerp. Het voorstel van D66 om in onze nabijheid een zestal 200meter hoge windturbines te plaatsen kreeg nauwelijks steun. Wel veel steun kreeg het aloude plan om de verlengde Beeklaan aan te sluiten op noordelijke richting van de N206.

Terwijl bij BO de afsluiting dus ging over de te verwachten zetelverdeling was de dag eerder bij Van der Geest, NOV voorzitter Arjan van den Akker duidelijk over de wensen die leven bij de ondernemers: “Wij zouden willen dat er met zo min mogelijk partijen in de raad er heel snel een zo actief mogelijk college wordt gevormd.”

Uit de krant