Op steeds meer plekken in de gemeente dumpen mensen hun afval naast de daarvoor bestemde bakken. | Foto: PR
Op steeds meer plekken in de gemeente dumpen mensen hun afval naast de daarvoor bestemde bakken. | Foto: PR

Zwerfafval groeiend probleem

Politiek

Tijdens de laatste commissievergaderingen voor de verkiezingen kwamen nog een aantal belangrijke zaken aan de orde. Zo boog men zich onder andere over het probleem van zwerfafval, over de renovatie wijk Zeeburg in Noordwijkerhout en over de speculatie op de woningmarkt.

De inwoners blijken erg makkelijk om te gaan met het dumpen van afval in de openbare ruimte.

De algemene mening van de politiek: “Het is beschamend zoveel troep als er wordt achter gelaten.” Het handhaafbeleid biedt volgens de commissie nauwelijks soelaas.

Met een nieuwe inzamelaar en een ander afhaalbeleid hoopt men toch een andere weg in te slaan. Bijvoorbeeld door blik en plastic als mede papier op een nieuwe manier in te zamelen. 

Ook zullen meer bovengrondse containers worden ingezet. Portefeuillehouder burgemeester Wendy Verkleij erkende de problemen en zegde toe er alles aan te doen om ergernis te voorkomen. Getracht wordt in ieder geval om veel sneller aanwezige vuilstort te verwijderen.

Heel tevreden presenteerde het college deze week haar plannen rondom de Noordwijkerhoutse wijk Zeeburg. Compleet met de aanvraag voor de financiering ervan voor een bedrag van 7.498.000 euro. Dit gigantische bedrag is nodig omdat het college meent dat zich nu een unieke kans voordoet om samen met bewoners, stakeholders en gemeente Noordwijk aan de slag te gaan. 

Nadat de commissie deze week groen licht gaf moet de nieuwe gemeenteraad in april zich er verder over uit gaan spreken. Waarna er kan worden gestart aan de voorbereidingen met onder andere de aanbesteding. Het college vindt de renovatie van de inmiddels 45 jaar bestaande wijk noodzakelijk. Bijvoorbeeld om aan de eisen van de hulpdiensten te voldoen. 

Daarnaast vraagt parkeren om meer ruimte zowel in aantallen als in de parkeervakken. Ook komt er meer aandacht voor veiligheid voor weggebruikers zoals fietsers en voetgangers. Bovendien moeten verouderde speeltoestellen worden vervangen en mogelijk in aantal worden uitgebreid. Tenslotte is ook duurzaamheid een onderwerp waarop op een eigentijdse manier moet worden bijgestuurd.

Speculanten

Na schriftelijke vragen van NZLokaal over het opkopen van betaalbare woningen door speculanten en beleggers reageerde de samenleving woedend. De politiek kan met een nieuwe wet die 1 januari is ingegaan, trachten dit soort praktijken aan banden te leggen. 

Maar zoals altijd zal er tijd, onderzoek door deskundige bureaus en daadkracht nodig blijken voordat de politiek het probleem werkelijk zal aanpakken. Voorlopig zijn het er over praten en het opnemen in de partijprogramma’s de enige zichtbare acties. 

En iedereen weet dat de woningmarkt niet een lokaal maar een landelijk probleem is dat alleen door meer te bouwen kan worden opgelost.

Uit de krant