We gaan beginnen
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto: PR
Binder

We gaan beginnen

Realisme staat momenteel optimisme behoorlijk in de weg. De maatschappij blijkt bijna machteloos te staan in de strijd tegen het coronavirus. Ondernemers, zorginstellingen, scholen en veel individuele burgers staan nu al bijna een jaar met de rug tegen de muur.

De bevolking vaccineren zou naast de anderhalve-meter-samenleving de oplossing zijn. Inmiddels blijkt de zogenaamde ‘Engelse variant’ elk optimisme de nek te gaan omdraaien. De regering gaat de lockdown verlengen met minimaal 3 weken. Een vreselijk bericht voor velen onder ons. Met name voor ondernemers in horeca, retail en contactberoepen.

Zelf heb ik nauwelijks veel last van alle maatregelen. Ik probeer me neer te leggen bij de feiten die soms zinnig en even vaak onzinnig lijken. In iedere jas heb ik sinds een aantal weken een mondkapje.

Het gebruik levert soms een totaal beslagen bril op maar dat is het dan ook. In mijn werkkamer zorgen PC, tv en toetsenbord voor sociale contacten, zodat de anderhalve-meter-maatschappij daar mijlen ver weg lijkt te zijn.

Langzamerhand ga ik echter het persoonlijk contact met de Noordwijkse politici wel missen. De digitale bijeenkomsten waren aanvankelijk knullig, werden later vermakelijk en inmiddels saai. Politieke debatten lijken ver weg van de dagelijkse Noordwijkse werkelijkheid. Partijen doen er alles aan om via allerlei onnodige schriftelijke vragen toch de aandacht naar zich toe te trekken. Ik heb echter niet het gevoel dat oppositie en coalitie zich echt realiseren dat intensieve samenwerking noodzakelijk is om, juist in deze moeilijke periode, de inwoners van dienst te zijn.

In de wereld om ons heen ontbreekt die samenwerking; vooral zichtbaar via de tv. Beelden maakten duidelijk dat Trump en zijn sekte volledig lak hebben aan die anderhalve meter en lak hebben aan de democratie. In Nederland zagen we dit weekend een massale toeloop naar natuurgebieden waar mensen zich veilig achten. De lokale winkelstraten daarentegen waren uitgestorven. Alleen de grote winkelketens deden zichtbaar hele goede zaken’.

In het lokale politieke landschap wordt op dit moment een belangrijke plaats toegedicht aan paardenweitjes. Bepaald geen nieuw onderwerp maar kennelijk voor raadsleden toch reden om bijgepraat te worden. Zo bleek men niet eens op de hoogte dat er bij bouw- en ruimtelijke ordeningsregelgeving geen sprake kan zijn van verjaring. Zoals kennelijk de tekst van geldende bestemmingsplannen voor de diverse raadsleden abracadabra blijkt te zijn. Terwijl de gemeenteraad zelf bestemmingsplannen vaststelt en een vervolgens de controlerende taak heeft op juist gebruik. Ik bedoel maar.

Vol trots zagen we officieel vermeld worden dat aan de wettelijke eisen, die bij de fusie van Noordwijk en Noordwijkerhout van toepassing zijn, is voldaan. Voldoen aan de wet als succes presenteren. Voor politici kennelijk iets bijzonders. Ik haal dan maar de schouders op. Een twijfelachtig begin van 2021.

Meer berichten