Tess van Eijk benoemd als kinderburgemeester
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto: Monica Stuurop

Tess van Eijk benoemd als kinderburgemeester

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 24 november vond een bijzondere gebeurtenis plaats. De twaalfjarige Tess van Eijk werd geïnstalleerd als eerste kinderburgemeester van Noordwijk. Zij gaat het komende jaar de kinderen van Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk vertegenwoordigen bij officiële gebeurtenissen die betrekking hebben op kinderen.

Door Ina Verblaauw

Tess woont in Noordwijk en zit in het eerste jaar van het Northgo College. Via een vriendin van haar moeder werd ze attent gemaakt op de vacature. Tot haar grote verrassing werd zij gekozen. “Best wel raar om te worden gekozen, maar ook heel leuk om kinderen te gaan vertegenwoordigen”, aldus de zeer spraakzame Tess. “ik ga proberen om kinderen een grotere stem te laten krijgen, want het gaat om onze toekomst”. Haar belangrijkste punten zijn verkeersveiligheid in de piekuren, en sportiviteit met name de sporten die minder bekend zijn bij de kinderen. Zelf voetbalt ze bij VV Noordwijk.

Burgemeester Wendy Verkleij: “Tess zal ondersteunend de doelgroep vertegenwoordigen zoals bijvoorbeeld tijdens de herdenking op 4 mei. Maar ook bij de aangepaste vieringen rond 5 december en Kerst zal Tess aanwezig zijn. Voor haar persoonlijk maar ook voor de kinderen die zij vertegenwoordigt is het een groeiproces”.

De burgemeester benadrukt dat “de school altijd voor gaat”. Net als Tess zelf, moet ook haar familie en school nog even wennen aan het idee. Of ze later een echte burgemeester wil worden, weet ze nog niet. “Ik denk advocaat. Mijn kinderburgemeesterschap is geslaagd als er volgend jaar nog meer kinderen zich kandidaat stellen, want dan heb ik het goed gedaan”.

Een aantal keren temperde Verkleij de spontane uitspreken van Tess. “Praten met de media is ook een leerproces”. Na afloop van het gesprek verhuisde de ambtsketen, gemaakt van de oorspronkelijke ketting van Noordwijk met de penning van het nieuwe wapen weer veilig in de kluis van het gemeentehuis..

Als je een vraag hebt aan de kinderburgemeester, dan kun je die stellen via haar mailadres.

Meer berichten