Afbeelding

Groen

Column

Was vroeger het commentaar terecht dat de Bollenstreek 's zomers zo kaal is, daar is wel verandering in gekomen. Allereerst werd na het rooien gegierd of wat stro gestoken tegen het stuiven, later werd gerst gezaaid omdat het zo snel opkomt en zo de jaarlijkse "Sahara-stuifdag" voorkomt.

Wat tegenwoordig de streek echt groen houdt zijn de dahlia's, de gladiolen, hemerocallis en hosta's, crocosmia's, calla's en de verscheidene groenbemesters. Dat laatste neemt grote vormen aan. Er worden aan de verschillende zaaisels allerlei heilzame werkingen toegedicht. Waar of niet waar, je moet er in geloven.

Japanse haver wortelt heel diep, dus goed voor de structuur en voor de humusvoorziening. Dan de bladramenas: doet goed werk tegen bodemaaltjes. Netjes frezen en doorspitten doet wonderen. In de verre teeltgebieden, waar wij ook zitten, heeft de teelt van afrikaantjes al een vaste plek in het teeltprogramma. Kort na de tulpen kan je nog prima zaaien en de winterkou doodt het gewas af. Vrijlevende aaltjes leggen bijna compleet het loodje. Collega's in onze streek zaaien nu een mengsel van allerlei zaden. Zonnebloemen en het mosterdzaad steken boven de rest uit. Welbekend in de kring van biotelers zijn de vlinderbloemige gewassen. Die vormen in de grond kleine stikstofballetjes die goed zijn voor het volggewas. Nadeel is dat ze een heel groeiseizoen nodig hebben, dat gaat bijna niet op onze dure bollengrond. Tot ieders verrassing stond er deze zomer bij Hedwig in Voorhout een meterhoog gewas soja. Is al gehakseld voor veevoer. Als dit gewas de trend wordt voor een groene Bollenstreek in de zomer, zal je heel wat verbaasde toeristenblikken zien!

Aad van Ruiten

Uit de krant