De Beukenlaan in De Zilk. | Foto: Piet de Boer
De Beukenlaan in De Zilk. | Foto: Piet de Boer Foto: Piet de Boer

Referendum leeft nauwelijks: De stemming in de Beukenlaan

Algemeen

kiezen • Het geloof in de politiek en beloften van politici is niet hoog. ''Ze doen toch wat ze willen'' valt regelmatig te beluisteren bij de rondgang in de Beukenlaan in De Zilk. Een niet-representatief onderzoekje in een 'gewone straat' met een gevarieerde bevolking. Het is een verzameling meningen over de 'sleepwet' en het referendum van aanstaande woensdag 21 maart. Noordwijkerhout en Noordwijk stemmen pas voor een nieuwe raad op 21 november 2018.

Door Piet de Boer

Veel bewoners vinden het raadgevend referendum over de 'Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017' nutteloos. ''Wat er ook uitkomt, de regering gaat de wet gewoon uitvoeren.'' De toezegging van D66-minister Kajsa Ollongren de uitslag serieus te nemen, verandert daar niets aan. Een deel van de bewoners gaat niet stemmen in de Duinpan. Nutteloos. Men kan zich er niet druk om maken.

''Niet voor mij'', zegt een dame met tachtig jaar levenservaring. ''Maar het is wel belangrijk voor jongeren. Die hebben nog een heel leven voor zich''. Ze kijkt me recht aan. "Op 21 november ga ik wel stemmen," zegt ze serieus. De gemeenteraadsverkiezing leeft veel meer.

Gebruik je recht

Er is een minderheid die wel het rode potlood gaat gebruiken. Een aantal bewoners gaat tegen stemmen. ''De overheid moet zich niet zoveel bemoeien met mijn privacy''. Bewoners nemen al zelf maatregelen om aftappen moeilijker te maken. Anderen twijfelen over de inhoud van het referendum, maar zien het wel als mogelijkheid je stem te laten horen. ''Ik heb een dochter van achttien en die gaat voor het eerst stemmen. Je hebt stemrecht, maak er gebruik van. ''

Er is wel een opvallend grote groep die het afgelopen zaterdag nog niet wist. Veel bewoners twijfelen. De folder bij het stembiljet moet nog bestudeerd worden.

Lokaal referendum

Het raadgevend referendum verdwijnt na 21 maart. Een gemis? Nou niet echt, is de unanieme mening. De schouders worden opgetrokken. ''Wat heb je eraan.'' Wat de uitslag ook is: ''Ze (de politici, red.) doen ermee wat ze zelf willen''. Al was het Oekraïne-referendum ook geen gelukkig onderwerp voor een raadgeving door de kiezer.

Opmerkelijk is wel dat over de afschaffing van het het raadgevend referendum laconiek wordt gedaan, maar het corrigerend referendum omarmd wordt. Voor landelijke besluiten van de regering, maar vooral ook voor gemeentelijke strijdpunten.

Uit de krant