Jacques Looijestijn. | Foto: Caroline Spaans
Jacques Looijestijn. | Foto: Caroline Spaans

Altijd vers

Column Uit de Raadzaal

Het komt steeds dichterbij, de fusie tussen Noordwijkerhout en Noordwijk. Woensdagochtend gaf burgemeester Goedhart tijdens de persconferentie aan, dat het deze keer de laatste persconferentie was, waar de begroting voor het komend jaar werd gepresenteerd.

Een begroting, die afsluit met een positief saldo van 554.000 euro. Hiervan gaat 64.000 euro naar de algemene reserve en hierdoor behoeven de lasten voor de burgers voor 2018 slechts met 1,4 procent gelijk aan de inflatiecorrectie te worden verhoogd. Een prima start als inbreng voor de nieuw te vormen gemeente Noordwijk. Afwachten hoe Noordwijk uit de bus komt. Helaas wacht de nieuw te vormen raad in 2022 een 'zware' klus. Door het wegvallen de precariorechten op kabels en leidingen betekent dat alleen al voor Noordwijkerhout minder inkomsten van 1 miljoen. Nu maar hopen dat het in 2019 te vormen nieuwe college en de raadsleden creatief met onze centjes omgaan en ook zij kans zien, begrotingen op te stellen, die sluitend zijn zonder extra belastingen. Zaak dus dat eind november 2018 tijdens de gemeenteraadsverkiezingen voor de fusiegemeente Noordwijk, de politieke partijen zorgdragen voor capabele kandidaten op hun kieslijsten. Geen eenvoudige klus, maar ze hebben nog even de tijd om 'op zoek' te gaan.

Voorlopig gaat het nog goed met Noordwijkerhout. Er zit schot in de realisering van ons sportpark en de ontwikkeling van woningbouw op het Bavo terrein. Er wordt gewerkt aan de realisering van de ontsluitingsweg. Het wordt voorlopig een weg voor bouwverkeer, zowel voor de Bavo als de realisatie van ons sportpark. Voor de ontwikkeling van het Bavoterrein schreven maar liefst zeven ontwikkelaars in. Uiteindelijk bleven er vijf over en nu maar hopen dat de juiste keuze is gemaakt en er niet, lopende de ontwikkeling, 'lijken uit de kast vallen', zoals in het verleden is voorgekomen. Of een leegstand-verordening de leegstand van winkels zal doen stoppen, is nog maar de vraag.

Met het vertrek van de Action en het op termijn sluiten van nog twee winkels neemt in Noordwijkerhout de leegstand alleen maar toe. Wel zal binnenkort in de Dorpsstraat een 850 m2 grote supermarkt haar deuren openen. 'Altijd vers', aldus de uitbater. Een kreet, die ook onze overige grote supermarkten in hun vaandel hebben.

Jacques Looijestijn

Uit de krant