Afbeelding

Kiezen

Column Uit de Raadzaal

Er waren twee ontwerpen voor de inrichting van het hof rond de Witte Kerk. Het bleek voor onze politici moeilijk 'kiezen'.

Besloten werd om de twee ontwerpen op elkaar te leggen en van beiden de meest gewenste onderdelen samen te voegen. De 'werkgroep' centrum en verkeer kregen het resultaat ter beoordeling en gingen akkoord met het resultaat. Een deel van het hof, aan de kant van de Dorpsstraat, dus voor de kerk wordt gedeeltelijke verhard. Het muurtje blijft staan, maar wordt een soort bank. Er komt een houten kap met een rechte bovenkant over de schuine bovenkant van het muurtje. Een rustpunt voor de bezoekers van ons centrum en natuurlijk naast 'de bank' een ontmoetingsplek met zicht op de Witte Kerk. De bomenring blijft gehandhaafd, welke bomen is nog de vraag. Wat het verkeer betreft gaat deze werkgroep voor een autovrij centrum tussen 12.00 en 18.00 uur. Hoe onze politici hier over denken is nog even afwachten. Woensdag tijdens de commissie Ruimte en Wonen komt alvast de verkeersproblematiek op en rond het marktplein aan de orde. Eén probleem is niet aan de orde gekomen. Nu het muurtje tot een bank verheven wordt, zullen rondom het muurtje geen fietsen gestald kunnen worden. Waar blijven ze dan?

Maak ruimte op het Landbouwplein voor winkelwagentjes (is er al) en een fietsenstalling. Er zijn ook al twee verbindingen naar het centrum. Eenzelfde voorziening op de Corenmolen. Er zou in de plannen een verbinding komen naar de Zeestraat. Deze is nu 'ingenomen' door de Hema. Er is wel een verbinding naar de Dorpsstraat. Wat betreft een autovrij centrum vroeg Leon Floor zich af, 'over hoeveel auto's gaat het per dag?'. Het antwoord bleef uit; de betreffende wethouder en zijn ambtenaar wisten het niet. De problemen zijn echter niet het verkeer maar meer het 'verboden' parkeren in het centrum en lossen en laden tijdens de 'verboden' uren.

De jaarrekening 2016 geeft aan dat we in 2016 € 50.4 miljoen uitgegeven te hebben. Geen probleem, want we blijken € 1.099.000 overgehouden te hebben. Noordwijk lijkt het nog beter te doen. Gaat de fusie niet door kan Noordwijk gewoon zelfstandig verder, aldus deskundigen. Volgens NZLokaal kost een fusie de eerst 5 tot 10 jaar alleen maar geld. Waar zijn we nou mee bezig.

Jacques Looijestijn

Uit de krant