Afbeelding

Nieuw jaar

Column Bollenpraat

Rond de jaarwisseling wordt in de vakbladen driftig vooruitgeblikt op het nieuwe jaar. Ik heb ze voor u uitgeplozen.

e algemene trend is een optimistische kijk op de toekomst. Allereerst de aanstaande mechanisatiebeurs in Vijfhuizen. De nieuwe machine om zuur in tulpen te bestrijden met licht, trekt wel heel veel aandacht.

Dan de nodige verbeteringen aan de bloemen-bosmachines, nu bijna geheel automatisch. Zo goed als alle plantmachines strooien nu de bollen volvelds en tellen ze tevens tot het kleinte zaadbolletje aan toe. Kébol, verdreven van de Delfweg, heeft het in Rijsenhout erg naar de zin. De hele nieuwe opzet van het bedrijf heeft bovendien al de nodige expansie opgeleverd. Hoe zal de nieuwe Hofleverancier aan het Westeinde zich het komende jaar voelen?

Zullen de heren nu van trots dagelijks in hun deftige pak rondlopen? Een ander Noordwijkerhouts bedrijf, JUB, is genomineerd voor de Nationale Tuinbouw Ondernemersprijs. Ze zijn bij de laatste drie. Heel speciaal, dat een bollenbedrijf zo ver komt. Zonne-energie trekt het komende jaar ook veel aandacht. De panelen zijn veel beter geworden, goedkoper en bovendien is de teruglevering aan het energiebedrijf beter geregeld. Wat zal het komend jaar voor Noordwijkerhout brengen? Opgeslokt worden door Noordwijk? Ook landelijk is er het nodige aan de hand. In maart zullen we het weten. Als al de splinterpartijtjes een zetel krijgen in de 2e Kamer, wordt het wel heel moeilijk regeren. Wat dacht u van Feyenoord? Het wordt hoog tijd dat ze dit jaar weer eens kampioen worden. VVSB gaat nog een jaartje in de wachtkamer voor de grote prijs, overigens is de weg er naar toe al één groot feest. Rest mij om u allen in het nieuwe jaar gezondheid, geluk en voorspoed toe te wensen; de rest is bijzaak! Aad van Ruiten

Uit de krant