Afbeelding

Veel Kerst…

Column Rond de Witte Kerk

De Duitsers hebben er een uitdrukking voor: 'es weinachtet sehr.' Ik vertaal dat maar met 'veel Kerst dit jaar.' Want het is een feit: het is Kerst als nooit tevoren. De kerstbomenboer op de Brink was half december al los. Vooruitlopend op de definitieve ondergang van Sinterklaas hing de kerstversiering al in oktober in menig dorp en stad. Iedereen is druk op pad: kerstbrood, kersthagel, kerstversiering, kerstkonijn, kersttafellopers, kerstbestek, kerstservies en kerstkristal. Een bekende, landelijk opererende grootgrutter verblijdt zijn vaste klanten met een adventskalender.

Even had ik hoop: zou die ons wat dichter bij het kerstgebeuren brengen? Maar nee. Elke dag een nieuwe aanbieding. Dat had Johannes de Doper niet kunnen bedenken, toen hij uitriep 'bereid de weg voor Hem die komt'- dat die weg door de supermarkt zou komen te lopen ooit. Een belendende drankenhandelaar heeft ook zo'n kalender. Elke dag een ander soort whisky om te proberen. Kleine flesjes, dat wel – maar als je ze allemaal nuttigt sta je wel helemaal laveloos aan de kribbe, in de kerstnacht. Misschien maar goed ook. Dan zien we niet zo scherp meer hoe verdeeld we zijn, en hoe vreselijk alleen we met onszelf overblijven aan het einde van de rit.

De grote verhalen die ons mensen samenbrachten zijn afgeschaft ten faveure van onze eigen beslommernissen op de vierkante millimeter, die ondanks dat zeer breed uit worden gemeten via social media. Alsof alles wat ik doe altijd en voor iedereen Heel Erg Belangrijk is. De idealen die we ooit koesterden en nastreefden, staan bij het grof vuil. De mensen die er vroeger pal voor stonden worden al dan niet postuum belachelijk gemaakt. Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

Ik snap dat ik op deze manier niet veel aan de feestvreugde bijdraag. En een beetje dubbel is het ook: in huize Van der Weide staat ook een boom en eten we met Kerst net iets uitgebreider dan anders. Ik doe er zelf aan mee, ik weet het. Maar toch haakt het een beetje in m'n ziel. Veel Kerst. Weinig Christus.

ehvanderweide

Uit de krant