Afbeelding

Gras

Algemeen Bollenpraat

Welke boer je ook spreekt dit jaar en je vraagt naar zijn gras, dan smilen ze allemaal van oor tot oor. Nog nooit zoveel gemaaid. Zelfs het gras uit het vogeltjesland ziet er goed uit. Weliswaar alleen goed voor paarden, die mogen namelijk geen rijk gras hebben. Ze worden er te weelderig van.

Gras in de bollen was altijd een pest. Zeker op donker land groeide het heel gemakkelijk. Toen er nog geen onkruidbestrijding mogelijk was, wiedde je je een ongeluk. Was je voor de rooitijd niet schoon dan had je, als je met de truffel rooide, een groot probleem. Kweekgras moest je met de vork uitspitten en de grond zolang uitschudden, dat je ook het kleinste uitlopertje kon pakken. Vooral langs de slootkant was het bar. Gelukkig heeft Round Up alles opgelost!

Nu de siergrassen. Op zoek naar nieuwe decoratieve bloemen doen de grassen zeker mee. Pampagras is wel de bekendste. Grote zilverkleurige pluimen sieren nu de tuinen, maar zijn ook voor de grote bloemstukken zeer geschikt, ook geverfd. Een bekende tuinarchitect uit Hummelo, Piet Oudolf, heeft veel grassen gekruist. Veelal gaf hij ze Duitse namen. Ook had hij soorten waarvan het blad op een zebra lijkt. Nu zijn veel kleinere grassoorten zeer geliefd, vooral voor de najaarsboeketten.

Jaren geleden liep ik bij. mijn vriend in Schotland over zijn weilanden en liet hem zien dat hij toch wel heel mooie grassoorten op het veld had staan. Hij lag dubbel van het lachen. Dit vreten hier de schapen en jullie zetten het in een vaasje!. Hoe het ook zij, grassen zijn in. Denk maar eens aan het lampenpoetser-gras, mijn moeder zou er het glaasje mee schoon kunnen maken. Bijkomend voordeel is dat je het weekend kunt overslaan om te snijden voor de veiling. Ze worden alleen maar mooier.

Rij eens langs de villa's aan de Gooweg, daar kun je zien dat uit koeien- en schapengras iets heel moois kan groeien.

Aad van Ruiten

Uit de krant