Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Alleen met de goden.
Alleen met de goden. (Foto: pr.)

Lekker lezen, tips van de bieb!

Het thema van Nederland Leest is dit jaar Over de grens. De tips van Hans Portengen, directeur van de Bibliotheek Bollenstreek, sluiten aan bij dit thema. Laat je meeslepen door deze inspirerende titels. Een goed boek brengt gesprekken op gang, daarom organiseert de Bibliotheek Bollenstreek de hele maand november een serie gesprekken met prominente en minder prominente Nederlanders. Meer informatie over Nederland Leest is te vinden op www.bibliotheekbollenstreek.nl/nederlandleest

De opgang | Stefan Hertmans

Willem Verhulst is een Vlaams nationalist en collaborateur met de nazi’s. Hij is verantwoordelijk voor de dood van vele Joden, maar ligt uiteindelijk begraven naast zijn eerste Joodse vrouw. Dat alleen geeft al aan hoe tegenstrijdig en verknipt deze hoofdpersoon en ‘loser’ is. Op sommige momenten vat je bijna sympathie op voor zijn geworstel met het leven. Bijzonder is dat deze SS’er de vorige bewoner was van het huis waar Hertmans nu woont.

Alleen met de goden | Alex Boogers

Alex Boogers maakt geen onderdeel uit van het literaire wereldje in Nederland. Hij geeft in een geheel eigen rauwe stijl een inkijkje in zijn jeugd als opgroeiende puber in een hard en armoedig milieu. Zijn leven speelt zich af op school en op straat. Zijn enige uitlaadklep is schrijven. Als hij later met succes gaat kickboksen helpt de discipline hem om ook op school goed te presteren. Toeval, geluk, goede keuzes; het zijn allemaal elementen in het bijzondere levenspad van Boogers. Winnaar van de Boekhandelsprijs 2016.

Het licht | Torgny Lindgren

Zeker in deze tijden van COVID-19 een boeiende en indrukwekkende roman over een ‘middeleeuws’ dorp waar de pest uitbreekt. Op zoek naar de vrouw van zijn dromen, brengt een vrijgezelle boer in plaats van een bruid een drachtig konijn met de pest mee terug naar zijn afgelegen dorp in Noord-Zweden. Als de ziekte is uit gewoekerd proberen de zes overgebleven dorpsbewoners, ieder met hun eigen gedachtenspinsels, enige orde te scheppen in de chaos. Wat een verwonderende en mooie roman.

Extra leestip van Annemarie Croonen, vestigingscoördinator, Bibliotheek Bollenstreek vestiging Warmond

Stad der dieven | David Beniof

Tijdens het beleg van Leningrad zitten de jonge jongens Kolja en Lev te wachten op hun executie. Het is een barre winter en de kou ligt overal op de loer. Dan besluit een kolonel ze een uitvlucht te bieden: lever binnen een week een dozijn eieren voor de bruidstaart van mijn dochter en jullie komen op vrije voeten. Een ongelofelijke voettocht met vele ontberingen volgt, op zoek naar de eieren en ondertussen bloeit de vriendschap tussen de twee jongens op. Een pakkend boek, dat leest als een trein. Ontroerend, bizar, humoristisch en verdrietig.

Meer berichten