Afbeelding
Foto: Cor de Mooy

Verkiezingen

Algemeen Binder

Het lag voor de hand dat ik ook deze keer, op deze plek, mijn licht zou laten schijnen over de verkiezingsuitslagen van vorige week. Niet over hoe het er landelijk aan toe ging. Maar over hoe er hier in de gemeente Noordwijk met het democratisch recht werd om gegaan. Om daarbij dan zowel de linker- als de rechtervleugel van onze lokale politiek, op het hakblok te werpen en ze vervolgens, elk op zijn beurt, te fileren.

Maar ik laat deze analyse graag aan anderen over. Niet omdat ik vrees daarna zelf gefileerd te worden door de meer gedreven dan bedreven raadsleden van de verliezende partijen. Of zelfs als onderwerp te worden misbruikt in hun veelgelezen raadscolumn in onze krant. Of anders door de lokale ‘deskundigen’, die veelvuldig op Facebook actief zijn. Nee, die vrees bestaat bij mij echt niet. Voor deze aanvallen loop ik niet weg. Maar het gaat erom of een duidelijke analyse over lokaalstemgedrag bij landelijke verkiezingen zinvol zou zijn. En dat lijkt me dus niet. Daarom laat ik de landelijke verkiezingen deze keer maar voor wat het was. Gewoon geen zout strooien in de open wonden van verliezers. Ook al omdat er lokaal toch geen politieke consequenties aan verbonden zijn.

We kunnen het met elkaar wel even hebben over het nut van geslaagde campagnes en de speerpunten die daarbij door de winnaars werden benut. Bij de geslaagde campagnes ging het namelijk nauwelijks echt over de inhoud van verkiezingsprogramma’s. Populisme is tegenwoordig troef en bleek ook nu weer effectief.

In zijn algemeenheid werd dus gekozen voor ‘de echte leider’. Goeroes die prediken over inspraak en het luisteren naar de kiezers. Over het betrekken van burgers bij de politiek, maar feitelijk op basis van bangmakerij hun eigen gang gaan.

Partijen met dit soort leiders boekten de meest opmerkelijke resultaten. Wel is de vraag gerechtvaardigd wat dit lokaal zou kunnen betekenen. Wie o wie gaan zich in de gemeente Noordwijk, in aanloop richting de gemeenteraadsverkiezingen van 2022, profileren als de echte leiders. Want daar bestaat geen opleiding voor en er is ook geen trucje voor te bedenken. Om een echte politieke leider te zijn, bleek één keer de mouwen van een wit overhemd oprollen niet genoeg. Er zijn voor leiderschap bijzondere eigenschappen vereist.

Bedreven leiding kunnen geven in het zakelijke of maatschappelijke leven geeft geen garantie dat men een uitstekend politiekleider kan zijn. Leiding geven aan voetbalclub of aan de medezeggenschapsraad is heel wat anders dan leiding geven aan een politieke stroming. Andersom is een uitstekend politiek leider niet perse ook een uitstekend voorzitter van de bridgeclub. Volgend jaar gaat het weer om echte lokale leiders. Hopelijk zijn de tafels bij NH Leeuwenhorst wel dans- en naaldhakkenbestendig. Want het lijkt mij reuze interessant om te zien wie er uiteindelijk in Noordwijk, voor het oog van flitsende camera’s, op de tafel kan gaan springen.

Uit de krant