De eerste openbare vergadering over de fusie vondt afgelopen week plaats in Noordwijkerhout. | Foto: Wim Siemerink
De eerste openbare vergadering over de fusie vondt afgelopen week plaats in Noordwijkerhout. | Foto: Wim Siemerink Foto: Cor de Mooy

Gemeente-schip zonder afbouw moet 1 januari 2019 varen

Politiek Politiek

Om de fusie in goede banen te leiden wordt door de raadgroep op 1 november voor het eerst vergaderd in het gemeentehuis van Noordwijkerhout. Zes fractievoorzitters uit Noordwijk en zes uit Noordwijkerhout overleggen en doen voorstellen voor praktische zaken rond de fusie. Het is even wennen.

Door Piet de Boer

De raadsgroep bestaat uit de fractievoorzitters en een aantal adviseurs. Onder andere een griffier en twee burgemeesters en extern adviseur Dirk Louter. Belangrijkste onderwerp deze avond is het plan van aanpak: 'Samen bouwen aan de fusiegemeente Noordwijk'. Hoe gaan we het nieuwe bestuur en de ambtenarenapparaat organiseren. De gemeentelijke organisatie moet namelijk 'modern, proactief en dienstbaar' zijn. Adviseur Louter maakt een vergelijking met het bouwen van een schip. "Het schip hoeft 1 januari 2019 niet klaar te zijn. Maar moet wel drijven en varen. Het 'aftimmeren' gaat nog vijf jaar langer duren. De gemeenten willen met de fusie een plus realiseren voor de inwoners."

Dat betekent dat de dienstverlening aan bewoners minimaal op het huidige niveau blijft, staat in het plan van aanpak. Sjaak van den Berg is verbaasd: "En die plus dan? Het aantal ambtenaren neemt nu al af en wordt vervangen door uitzendkrachten. Een plus betekent niet op hetzelfde niveau, maar een beter, hoger peil. Hoe gaat u dat doen?"

Hij wil ook de toezegging dat voor 2022 niet weer een fusie plaatsvindt. Uitsluitsel daarover is door de adviseurs niet te geven. De PvdA wees erop dat de planning nu al een maand achter loopt. De griffier stelt Jan Janson gerust. Alles wordt gedaan. Ook de activiteiten die voor oktober gepland stonden.

Tussenraad

De raadsgroep is een soort 'tussenraad voor de interne opbouw van het nieuwe 'gemeenteschip'. Burgers mogen van de bouw geen last hebben. De burgers worden op de hoogte gehouden van de vorderingen door berichten in de krant en op de gemeentesites. "Er komen ook meer persbijeenkomsten", zegt burgemeester Goedhart. Bewoners hebben tot nu toe niet veel interesse getoond. "Maak de fusie zichtbaar", vindt Janson daarom. "Start een cultuur-historisch project met Noordwijk. Er is nog 15.000 euro beschikbaar." "Dat is geen onderwerp voor de raadsgroep", vindt Marc Cramer (VVD). Dat moet de raad van Noordwijkerhout zelf beslissen.

Het is wennen deze eerste bijeenkomt. Ook voor voorzitter Taetske Visser-Danser (PUUR Noordwijk). "Wilt u via de voorzitter spreken?", vraagt ze een raadslid dat in discussie is. "Ik noem uw naam en dan kunt u spreken".

"Waarom? Ze staan op het scherm!", protesteert Janson. "In Noordwijk is alleen geluid en geen beeld bij de raadsvergadering", zegt de voorzitter. "Luisteraars begrijpen het anders niet."

Ook in Noordwijkerhout ging het niet vlekkeloos.

Dirk Louter kreeg op 1 november op het beeldscherm de naam van een wethouder van Noordwijkerhout....

Uit de krant