Lege winkels in het dorpshart: niet alleen een doorn in het oog van onze politici. | Foto: Caroline Spaans
Lege winkels in het dorpshart: niet alleen een doorn in het oog van onze politici. | Foto: Caroline Spaans

Verordening krijgt steun commissie

Politiek Politiek

Het blijft een ongebruikelijke stap van ondernemerspartij VVD om eigenaren van winkels aan te pakken met een leegstandsverordening. Het zit de VVD kennelijk ook hoog dat in het centrum steeds meer winkelruimten leeg staan. Recentelijk verdween 'publiekstrekker' Action. Het wordt tijd voor actie, vindt de VVD.

Door Piet de Boer

Het initiatief voorstel van de VVD heeft lang op heeft zich laten wachten. Wethouder De Jong was en is niet overtuigd van de noodzaak en de effectiviteit. Het aantal winkels gaat hoe dan ook teruglopen. Vandaar de nieuwe centrumvisie. De verordening is een stok achter de deur om eigenaren van winkelpanden aan te zetten tot verhuur van hun winkels.

Dat de winkels niet gevuld worden heeft misschien ook te maken me de ozb die niet betaald hoeft te worden bij leegstand. De heer J. Seijsener van de gemeentebelasting brengt een nuance aan. Alleen de heffing voor gebruikers vervalt bij leegstand.

De hoogte van de huur speelt wel een rol bij het bepalen van de waarde van het pand. Hoe hoger de huur hoe hoger de belasting. De eigenaar betaalt 0,1734 procent en gebruiker 0,1392 procent van de vastgestelde (WOZ) waarde. Maar het weegt niet op tegen het verlies aan huuropbrengst stelt Seijsener. D66 opperde de lege winkelpanden in te richten als horeca. ''Koffieshops met koffie en een koekje.'' De PvdA vond dat wat kort door de bocht. Alleen horeca is ook niet gewenst. Ook de NOV wil niet alleen horeca in het centrum. ''Daar hebben we niet voldoende bezoekers voor'', zegt Monique Verdegaal, voorzitter van de NOV.

Zij wil ook het liefst gevulde etalages maar betwijfelt of de stok achter de deur snel de winkels vult. Dwang helpt niet volgens haar. ''Ik weet niet of dit de manier is om een florerend, gezellig en sfeervol dorp te krijgen." De politiek twijfelt ook. 'Boterzacht' was een van de typeringen van de verordening. Je kunt de eigenaren niet dwingen. Desondanks werd het voorstel voor de leegstandsverordening woensdag 20 september unaniem goedgekeurd.

Uit de krant