Afbeelding

China

Algemeen Bollenpraat

Aanleiding voor mijn verhaaltje is het feit dat er een Chinese praalwagen meereed in het corso. Bovendien hadden de Chinezen een presentatie van schilderijen en muziek in de Witte Kerk.

De Vrienden van de Witte Kerk hadden Bettine Vriesekoop, oud-wereldkampioene tafeltennis, op bezoek met een voordracht over China. Zij vertelde over dit onmetelijk grote land met 1.3 miljard inwoners. Bijna de helft hiervan profiteert van een snel groeiende economie. Het aantal mega-rijken is er enorm en die willen het bovendien ook wel laten blijken: je leeft tenslotte maar eens en soms niet al te lang.

Wat heeft dit met de bollen te maken? Ten eerste komen ze, in onze ogen, in grote getale naar Europa. De bollenvelden staan bovenaan de lijst. Je kunt er bovendien nog in gaan zitten om een selfie te maken, dan kan de reis al helemaal niet meer stuk.

Chinezen wilden hun eigen Keukenhof en die hebben ze dan ook al in Da Feng. Zelf bollen telen hebben ze natuurlijk allang geprobeerd, maar zo eenvoudig is dat niet. Mijn stelling is dat je in een landklimaat de bollen niet zo goed kunt telen als hier in Holland. Als de winter al niet te koud is, kan een hete voorzomer er de killer zijn. Komt bij dat de bollen uit Holland dan wel erg goedkoop zijn, goed van maat, op tijd geleverd en van de nieuwste rassen. Meestal wordt expertise meegestuurd. Ook Chinezen zijn ongeduldig en willen s'winters, het voorjaar in huis halen in de vorm van hyacinten-op-pot en als tetjes.

Bettine heeft geruime tijd in China gewoond als correspondent van de NRC. Ze spreekt en schrijft vloeiend Chinees, alleen van bollen weet ze nog weinig. Houden zo, we sturen ze wel naar China toe, er zijn er voorlopig nog genoeg!                        

Aad van Ruiten

Uit de krant