Matthieu van den Assem (VVSB), Desney Bruinink (Excelsior'31). | Foto: Albert ten Hove/Orange Pictures.

VVSB wint in slotfase en is koploper

Sport

Met nog 5 minuten op de klok was het Excelsior’31 die de wedstrijd onder controle had en een 1-0 voorsprong verdedigde. VVSB toonde zich echter veerkrachtig en kwam redelijk uit het niets op gelijke hoogte door Matthieu van den Assem. De blessuretijd werd ingezet waarna de Noordwijkerhouters de rug weer rechtte. Invaller Raygivano Dompig hield met een sprint vanaf het eigen strafschopgebied 4 verdedigers bezig en schoot de bal fraai binnen. De ontlading was groot, zeker nadat bleek dat VVSB de koppositie had veroverd van de Derde Divisie.

Door Stefan van den Burg

De eerste kans van de wedstrijd was voor de thuisploeg. Na een voorzet van de rechterkant kwam de bal via Hakim Ezafzafi en Hielke Penterman voor de voeten van Givan Werkhoven. De spits en topscorer van Excelsior’31 schoot echter van een meter of 7 hoog over. In een wedstrijd die verder veel strijd had, maar weinig grote mogelijkheden had de thuisploeg het lichte overwicht. Echter waren de Noordwijkerhouters niet kansloos gezien de kans van Richelo Fecunda. De rechter vleugelverdediger kreeg de bal retour van Bert Steltenpool, maar kon niet uithalen aangezien doelman Antony van Zaltbommel de bal onder de voeten van Fecunda vandaan griste.

Na de thee

In de tweede helft bleef het spelbeeld ongewijzigd. Excelsior’31 met het balbezit, maar weinig kansen. Dat kwam mede door het centrale duo achterin, Obi Onyeike en Nicky Eekhout konden altijd weer voorkomen dat het echt gevaarlijk werd en doelman Ruben Valk in actie moest treden. Toch was het in de 57e minuut wel raak voor de thuisploeg. Een verkeerde terugspeelbal kwam voor de voeten van Jasper Veltkamp. Ondertussen was spits Werkhoven meegelopen, ontving de bal en rondde koelbloedig af.

Lang bleef het slotoffensief van VVSB uit, maar in de 85e minuut lag de bal toch achter de doelman van Excelsior’31. Uit een ingooi van Enzo Huntink kwam de bal, via het hoofd van Derian Reinders, bij Matthieu van den Assem. De invaller van VVSB dacht niet na en haalde direct uit. Uit de draai verschalkte hij doelman Van Zaltbommel en zorgde voor de gelijkmaker.

In de slotminuut van de officiele speeltijd mocht Excelsior’31 een corner nemen. Gino Demon werkte de bal weg bij de eerste paal, waarna Raygivano Dompig het op een lopen zette. De razendsnelle aanvaller van VVSB hield de bal binnen en dribbelde door naar het vijandelijke doel. De invaller omspeelde tegenstander Mirko Zwiers en stond oog in oog met de doelman. Met een lepe bal schoot Dompig VVSB naar de overwinning.

In de blessuretijd had het zelfs nog 1-3 kunnen worden. Doelman Van Zaltbommel was ten aanval getrokken, waarna collega-doelman Valk zijn kans schoon zag. Echter werd zijn verre trap richting doel vlak voor de lijn weggekopt door Stijn Beverdam. Dat mocht de pret niet meer drukken, want VVSB sleepte de overwinning uit het vuur en is koploper van de Derde Divisie.

Opstelling

VVSB: Ruben Valk, Obi Onyeike, Lars Rauws, Jayson Halman (73. Raygivano Dompig), Wout Heemskerk, Felitciano Zschusschen (32. Matthieu van den Assem), Danny Bakker (44. Gino Demon), Richelo Fecunda (73. Enzo Huntink), Bert Steltenpool, Ivan Spijkstra (46. Brooklyn van Doorneveld), Nicky Eekhout.