Oma
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto:
column van caro

Oma

  Column

Eigenlijk voel ik me nog veel te jong voor deze eretitel, maar ik moet er aan geloven. Ook al word ik bonus-oma van mijn bonus-dochter. Oma is oma. En dat voelt verdomd oud kan ik u verklappen.

Toen ik net te horen kreeg dat mijn bonus-dochter in verwachting is van haar eerste kindje, was ik natuurlijk heel erg blij. Voornamelijk voor haar en haar man en haar ouders. Ik denk dat ik nog niet zo doorhad dat ik ook een beetje oma zou worden. Nu ga ik heel goed om met de échte oma in spé. Ze zei pas nog tegen me: we worden gewoon sámen oma, hoe leuk is dat? Inmiddels zijn we op het punt dat de datum van de bevalling steeds dichterbij komt. En ik betrap me erop dat ik het wel heel erg leuk vind.

Voor Uitgeverij Verhagen was ik onlangs op pad voor het blad Ondernemers met Passie: een mooi magazine dat binnenkort verschijnt. Hierin verhalen van - u voelt 'm vast aankomen - ondernemers met passie voor hun bedrijf. Ik kwam onder andere bij een ondernemer in Sassenheim, die 'in de babyhandel' zit. Nou ja. In de handel van spulletjes natuurlijk: babykamers, kleding, wagens en wat dies meer zij. Ik had een afspraak met de eigenaar en stapte de kleine winkel in voor een snel interview, omdat ik wist dat zij maar een half uurtje de tijd had.

Eenmaal binnen was het een kakafonie aan geluid. Het was nog zomervakantie en ze had haar drie kinderen van 3, 5 en 7 meegenomen. Omdat ik interviews altijd opneem op mijn iPhone, was het haast onmogelijk om na afloop de door haar beantwoordde vragen te filteren van de achtergrondgeluiden. Ik stapte met een knallende hoofdpijn mijn auto weer in. Tjonge! Ik was even vergeten hoe het is met kleine kinderen aan het einde van de zomervakantie!

Mijn moeder zei altijd: een kind hebben is leuk maar een kleinkind is nog veel leuker. Je hebt alleen de lusten, niet de lasten! Mijn moeder, oma van drie kinderen, twee van mij, eentje van mijn broer, is alweer een jaar geleden overleden. Ze heeft relatief kort kunnen genieten van het 'oma-zijn' en werd er beter in naarmate ze ouder werd. Maar ze was toen fysiek al een stuk slechter. Mijn eigen meiden zijn nog geen twintig, dus dat duurt nog even.

Bonus-oma dan maar, heel binnenkort. En genieten van elk moment!

Caroline Spaans

Redacteur

Meer berichten