Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto: thv
Bollenpraat

‘Respect our Pride’

De geplande opening van Keukenhof is stilletjes voorbijgegaan. De zeer teleurgestelde Bart Siemerink heeft nog wel hoop voor een later tijdstip, maar ook dat hangt aan een zijden draadje. De bloemen op de velden kunnen daar allemaal geen rekening mee houden: ze komen massaal in bloei. Zo ook de kijkers naar al dat schoons.

Afgelopen jaren liep die gigantische drukte soms danig uit de hand. Spandoeken in het veld met: “Enjoy the flowers, respect our pride” waren het gevolg. Zou die tekst in het Engels alleen voor de Britten bedoeld zijn? Dan wordt het dit jaar erg rustig. Ik moet toegeven, Hollandse bezoekers kunnen er ook wat van. Met hondje en al dwars door tulpenbedden dartelen, is geen blijk van respect. Alle bezoekers van de Streek willen dat ene foto-momentje in een bollenveld. Zeker met een zonnetje en een lekkere temperatuur. Vriend Kees van Dam kwam er speciaal voor uit Nieuw-Zeeland. Zijn nieuwe bruid moest het ook een keertje meemaken.

Om zonder kwade kwekersgezichten foto’s te nemen, hebben de dames Ruigrok in Hillegom een heus tulpenveld geplant. Dankzij de brede paden kun je niets vertrappen. Hun Tulip Barn biedt gelegenheid om uit te rusten en een bloemetje te kopen. Nu nog onder corona-restricties.

Is de angst voor het niet respectvol inlopen van de velden terecht? Niet altijd. Het helpt al veel als in de oprit de smerige aanhangwagens en de scheve stapels kuubskisten vervangen worden door een aardige gastheer of -vrouw, die enthousiast verteld over die bloemen. Het zijn tenslotte maar een paar weekeinden dat alles in volle bloei staat. Promotie is meer dan nodig om al die bezoekers er aan te herinneren dat ze in het najaar ook bollen kunnen kopen.

Daar om nu ook maar in het Engels: Enjoy our Pride!

Aad van Ruiten

Meer berichten