Theorie of praktijk?
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto: PR
Binder

Theorie of praktijk?

De politiek was alles behalve juichend over de concept Omgevingsvisie. Het document waarin de toekomstige koers is uitgezet. Die koers gaat richting een betere relatie tussen de gemeente en de samenleving. En richting vertrouwen tussen inwoners, ondernemers, verenigingen en gemeentelijk bestuur onderling.

Het is dus nog geen politieke koers maar een visie, voortgekomen uit de inzichten van 150 enthousiaste inwoners. Zij werden niet geselecteerd op basis van kennis, kunde of achtergrond maar simpelweg op basis van vrijwilligheid en eigen overtuiging van geschiktheid.

Het leverde nogal wat opvallende details op. Allereerst is er van een 7 Sterrenbadplaats geen sprake meer. Daardoor lijkt Noordwijk niet meer van zins energie te steken in een titel ‘Europese Sportstad’ en is ‘Papendal aan Zee’ definitief verleden tijd. Want sport blijkt geen specifiek speerpunt meer in de toekomstige koers als we lezen: ‘Sport is natuurlijk ook onderdeel van een gezond leven. Daarom zullen we het imago van Noordwijk als sportieve gemeente altijd blijven koesteren.’ En juist dat laatste is opvallend want koesteren van imago betekent wel er heel zorgzaam mee om gaan. Bij koesteren is nauwelijks sprake van daadkrachtige actie.

Ook worden de blauwe of groene cirkels en gezonde leefomgeving anders of eigenlijk niet beoordeeld. In de tekst is wel te vinden: ‘Gezondheid vinden we natuurlijk belangrijk, dus moet zorg toegankelijk en goed zijn. De status van Noordwijk als kuuroord sluit hier goed op aan, net als de zorginstellingen binnen de gemeente.

De visie erkent ‘de noodzaak van betaalbaar wonen.’ En geeft aan: ‘Het strand en de duinen, de relatieve rust en de nabijheid van de grote steden zijn volgens de visie de ingrediënten waardoor mensen graag in Noordwijk willen wonen’. Maar een terechte conclusie is ook dat het neveneffect van deze hoge woonkwaliteit is, dat hierdoor de huizenprijzen torenhoog zijn. De visie dringt wel aan op snel en veel bouwen maar biedt er geen bouwstenen voor. Dus wonen en vooral kansen voor starters zal nog heel lang op de eerste plaats op het Noordwijkse verlanglijstje zal blijven staan.

De visie legt nadruk op de participatie van inwoners. Dat is mooi maar bij het produceren van de visie werd een kans werd gemist. Want Noordwijk kent vele geweldige inwoners, zoals zeer talentvolle presentatoren en specialisten op gebied van projectmanagement. Maar juist voor de omgevingsvisie werden niet de bekwame inwoners maar peperdure buitenstaanders, zoals een tv-sportjournalist en externe projectmanager, ingehuurd.

‘Samen maken we Noordwijk’ versus ‘Wat je van ver haalt is toch lekkerder’. Theorie en praktijk!

Het zou toch mooi zijn als de eerder aangehouden motie van VVD, CDA en NZL altijd eerst Noordwijkers een mogelijkheid bieden bij lucratieve aanbestedingen zoals bij een Omgevingsvisie, die snel wordt aangenomen en vooral ook in de praktijk gaat worden uitgevoerd.

Meer berichten