Politie krimpt van drie naar twee teams
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Per 1 februari zullen surveillancewagens van de politie niet meer vanuit Noordwijk de streek in gaan. | Foto: Wim Siemerink
Per 1 februari zullen surveillancewagens van de politie niet meer vanuit Noordwijk de streek in gaan. | Foto: Wim Siemerink (Foto: Wim Siemerink)

Politie krimpt van drie naar twee teams

Deze week werd de politiek nog eens extra bijgepraat over inrichting van de politie basisteams in de Duin en Bollenstreek. Dat deed de huidige teamchef van Katwijk, Peter Koot, die per 1 februari is benoemd als teamchef van Katwijk-Noordwijk.

Per die datum zal daadwerkelijke de aangekondigde aanpassing van politieteamgrenzen worden uitgevoerd. Al eerder was in een overzichtelijke nota openbaar gemaakt wat er Noordwijk allemaal te wachten stond.

Enige jaren geleden werd duidelijk dat de huisvesting van de diverse politiekorpsen opnieuw toe was aan een reorganisatie. Daarbij kwam een Huisvestingsplan Eenheid Den Haag 2017-2025. Het voorbestaan van het Noordwijkse bureau werd daardoor heel onzeker. Daarna is er in het werkgebied van de politie teams Katwijk, Noordwijk-Teylingen en Bollenstreek-Noord veel veranderd, o.a. door de fusie en de samenwerkingen van Bollengemeenten. Daarnaast waren aanpassingen als gevolg van de voortschrijdende digitalisatie ook noodzakelijk.

De op handen zijnde reorganisatie wordt uitgevoerd op basis van een ideale samentelling van alle politiekorpsen in Nederland in verhouding tot passende werkgebieden. Voor de bestaande 3 basisteams in de streek betekende dit het krimpen van 3 naar 2 basisteams.

Er komt een team met als werkgebied de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen. In Noordwijk wordt een team actief met als werkgebied de gemeenten Noordwijk en Katwijk. Het Noordwijkse bureau verliest zijn functie als teambureau, het huidige bureau in Katwijk neemt die functie over. Daarnaast gaan arrestanten in het vervolg voor verhoor en opsluiting altijd naar het districtsbureau in Leiden.

In zijn heldere presentatie maakte teamchef Peter Koot duidelijk dat de formatie in Noordwijk/Katwijk gaat bestaan uit 85 teamleden. Dat betekent 83% van de gewenste bezetting. Het zal naar verwachting nog enkele jaren duren voor de bezetting van nieuwe basisteams overeenkomt met de gewenste formatie.

Ondanks het heldere betoog kwamen er toch nog vragen uit de politiek. Vooral ongerustheid over de reactietijd door de grote afstand tussen Katwijk en De Zilk, het voortbestaan van een steunpunt in Noordwijkerhout, de rol van wijkagenten en BOA’s alsmede de noodzakelijk geachte aanwezigheid in het uitgaansgebied aan De Grent.

Zowel Peter Koot als burgemeester Wendy Verkleij konden de raadsleden veelal geruststellen. Enkel wat ongerustheid over de noodzakelijke rol die sociale partijen soms dienen te spelen, kon niet worden weggenomen.

Opvallend onverwacht was tenslotte de hint zoals Bruisend Noordwijk die gaf over een toekomstige gemeentelijke samenvoeging: ‘Een fusie van gemeente Katwijk en gemeente Noordwijk levert ons een sterke robuuste kustgemeente op.’

Meer berichten