Vergroening van de Bollenstreek | Noordwijkerhoutsweekblad
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Voorbeeld van een 'groene' schuur. | Foto: pr
Voorbeeld van een 'groene' schuur. | Foto: pr (Foto: )

Vergroening van de Bollenstreek

(ingezonden door Stichting Dorpsbehoud)

De bollenvelden zijn wereldberoemd; er komen duizenden toeristen op af. En ja, in het voorjaar staan de velden er prachtig bij. De Bollenstreek wordt dan ook beschouwd als een mooi landschap met internationale bekendheid.

Kan de landschappelijke waarde van de Bollenstreek nog naar een hoger niveau? Vereniging Dorpsbehoud vindt dat daar mogelijkheden liggen. Fietsend door de streek vallen de vele grote bollenloodsen en kassen op die kaal,veelal zonder groen, in het landschap staan. Er zijn plekken die meer aan een bedrijventerrein doen denken dan aan een landelijk (bollen)gebied.

Is daar nu echt niets aan te doen, vragen wij van Dorpsbehoud ons af. Je zou de schuren landschappelijk kunnen inpassen met bomen en struiken. Daardoor krijgt de Bollenstreek een hogere landschappelijke waarde en valt er nog meer van te genieten. Fijn voor de toeristen maar zeker ook voor de bewoners. En niet onbelangrijk: vergroening is ook nog goed voor het klimaat en de biodiversiteit.

Dit kost natuurlijk geld. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit werkt aan een nieuwe subsidieregeling voor het behoud en terugbrengen van groene landschapselementen. Help ons met de aanvraag van deze subsidie door concrete voorbeelden te geven waar deze landschapselementen geplant kunnen worden. 

Vereniging Dorpsbehoud heeft contact gezocht met de Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging (ANLV)Geestgrond en het Cultuurhistorisch Genootschap (CHG) en zij staan positief tegenover het idee van vergroening van de Bollenstreek. Dorpsbehoud zoekt met de gemeente naar mogelijkheden en roept de bollenkwekers alvast op om mee te helpen aan het jaarrond vergroenen van de Bollenstreek.

Reacties graag naar reactie@dorpsbehoud.nl

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225509&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225507&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>