Werk aan de winkel | Noordwijkerhoutsweekblad
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto: PR
Column

Werk aan de winkel

Ik stel me als mens met regelmaat de vraag, hoe geef je nu precies invulling aan de rol die ik vandaag moet spelen.

Soms is mijn rol een vaderrol. Vaker ben ik nadrukkelijk Opa, wat om ander gedrag vraagt. Zo ben ik vaak politiek verslaggever, wat minder vaak voetbalverslaggever en bij tijd en wijle onderzoeksjournalist. Vandaag ben ik weer columnist. Ik ben me daarbij bewust van de rol die ik spelen moet en heb daar persoonlijk geen moeite mee. Let wel: ik heb het niet over een rol die een toneelspeler moet neerzetten. Die kruipt namelijk in de huid van iemand die mogelijk totaal anders is. Maar de toeschouwer een juist beeld wil verschaffen. Nee, ik heb het juist over het invullen van een rol waarbij men altijd zichzelf moet blijven. Waarbij je karakter overeind blijft en je vanuit een eigen visie de keuze maakt met invulling van een rol.
Burgemeester is ook zo'n baan waarbij er wisselende rollen moeten worden ingevuld. Let wel ingevuld of neergezet maar zeker niet gespeeld. Voorzitter zijn van de vergadering met 27 raadsleden, met gepaste discipline en begrip voor het politieke spel, lijkt mij een totaal andere rol dan bestuurlijk voorzitter van het college van B&W. Als burgervader, of in deze tijd ook als burgermoeder of mogelijk zelfs een genderneutraal burgermens, verwacht men een andere invulling.

De volksvertegenwoordiger moet zich steeds afvragen welke rol hij dient te spelen. Diegene, die denkt dat hij als raadslid altijd zichzelf zal blijven, zal er achter komen dat dit niet alleen onmogelijk maar ook onwenselijk is. In de praktijk heb ik maar al te vaak meegemaakt dat de meest linkse politicus zich in zijn rol schikte om met uiterst rechtse beslissingen mee te stemmen. Zo heb ik de meest rechtse bal de soms uiterst linkse standpunten horen verdedigen. Raadsleden dienen te schakelen tussen persoonlijk belang, politiek belang, bestuurlijk belang en niet te vergeten kiezersbelang. Voor eigenwijze mensen, (ken uzelf) vraagt dit in sommige gevallen een behoorlijke aanpassing. Grote moeite heeft het Noordwijkse ambtenarenapparaat met het invullen van de verschillende rollen. Met name de leiding maakt het zich lastig bij respectievelijk wettelijke taken, de digitalisering, het nieuwe werken en de menselijke maat. Om op een juiste manier hun rol in te vullen. De lijst met klachten over contactarm beleid in Noordwijk groeit met de dag. Directe contacten worden sinds de fusie en de komst van nieuwe leidinggevenden, angstvallig vermeden. 'Het gemeentelijk beleid is dat beleidsmedewerkers dit afhandelen', lees ik in het treurige ambtelijke antwoord op een verzoek van een positieve Noordwijker om een wethouder te spreken te krijgen. Het lijkt op terugkeer naar ver vervlogen tijden van regenten in het lokale bestuur. Maar dit is echt Noordwijk anno 2019.

Kortom, er is straks voor Wendy, in haar rol als burgermoeder en burgemeester en als dorpsgenoot, volop werk aan de winkel.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225509&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225507&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>