Nieuwbouw in Mossenest 2. | Foto: Chris de Jong
Nieuwbouw in Mossenest 2. | Foto: Chris de Jong Foto: chris de jong

Onderzoek op de woningmarkt

Algemeen

Bollenstreek ♦ De Leeuw Groep uit Rijnsburg doet al jaren onderzoek naar de woningmarkt. Zij hebben nu een rapportage over het vierde kwartaal van 2018 uitgebracht. Over de Bollenstreek rapporteren ze het volgende.

In het vierde kwartaal nam het aanbod in Noordwijkerhout licht toe, vooral in het populaire segment van betaalbare eengezins- en tussenwoningen. De druk op de prijzen lijkt daarmee wat aan Noordwijkerhout voorbij te gaan. Vooral tussenwoningen zijn in dit dorp, in vergelijking met de rest van de Bollenstreek, zeer betaalbaar te noemen.

Noordwijk

Het woningaanbod lijkt zich dankzij de nieuwbouw in Noordwijk voorzichtig te verruimen, het aantal verkopen in de bestaande bouw daalde licht. Het aanbod sluit vrij goed aan bij de vraag, waardoor de krapte binnen de perken bleef. Alleen in het segment van vrijstaande woningen is nog sprake van een kopersmarkt. Ook Noordwijk is in toenemende mate populair bij kopers uit Amsterdam.

Lisse

Er zijn woningmarkten waar de volledige dynamiek draait rondom goedkopere appartementen en tussenwoningen. In Lisse zijn ook hoekwoningen, twee-onder-een-kappers en vrijstaande woningen gewild. De grote druk in het segment tussenwoningen leidde hier tot een record-verkoopprijs van 310.000 euro bij een record-meter-prijs van 2.800 euro. Omdat het aanbod voor 50 procent uit vrijstaande woningen bestaat en het aanbod de vraag hier royaal overtreft, blijft er in dit segment sprake van een zeer lage krapte (22), lange verkooptijden en dus een sterke kopersmarkt.

Hillegom

Hillegom is binnen de Bollenstreek de gemeente met het laagste prijsniveau, dit ondanks het feit dat in het vierde kwartaal een aantal prijsrecords werden verbroken voor tussen- en hoekwoningen. Kopers uit de duurdere woonplaatsen Haarlem en Haarlemmermeer zijn inmiddels goed voor 25 procent van het aantal verkochte woningen. Opvallend genoeg werden hoekwoningen in Hillegom het snelste verkocht. Verkopers van vrijstaande woningen moesten het meeste geduld hebben.

Sassenheim

In Sassenheim steeg het aanbod licht, vooral in de segmenten tussenwoningen, hoekwoningen en appartementen. Ondanks deze beperkte toename van het aanbod bleef de krapte groot en daarmee bleef de druk op de prijzen in stand. Er werden enkele prijsrecords verbroken en veel woningtypen stonden niet langer dan 3-4 weken op de markt.

Voorhout

Ondanks de toename van het aanbod aan tussenwoningen in Voorhout bleef er in dit segment sprake van grote krapte en daarmee druk op het prijsniveau. Er kwamen meer tussenwoningen in verkoop maar er werden er ook meer verkocht. De gemiddelde meterprijs van verkochte appartementen lag met 3.300 euro op het op één na hoogste niveau van de Bollenstreek (uitgezonderd Noordwijk). In de markt voor vrijstaande woningen is – met een krapte van bijna 29 – sprake van een extreme kopersmarkt.

Warmond

Watersportdorp Warmond is en blijft een nichemarkt met een voor de regio buitengewoon hoog prijsniveau. In het dorp worden elke maand hooguit enkele woningen verkocht en appartementen en tussenwoningen worden niet of nauwelijks aangeboden. De krapte voor deze woningtypen is groot, maar ook de krapte voor twee-onder-een-kappers is opmerkelijk. In het segment van vrijstaande woningen was echter, zelfs in Warmond, sprake van een kopersmarkt (krapte 13) met meer aanbod dan de vraag kon verwerken. | Bron Bo

Uit de krant