Afbeelding
Foto: piet de boer

Burgemeester ereburger en Leon Floor krijgt lintje

Algemeen

De raad vergaderde donderdag 13 december voor de laatste keer als raad van het zelfstandige Noordwijkerhout. Er werd afscheid genomen van de raadsleden en wethouders die deze laatste periode van ruim vier en een half jaar politieke leiding hebben gegeven aan de gemeente. Hoogtepunten waren het opspelden van de koninklijke versierselen bij Leon Floor en de benoeming van Gerrit Goedhart tot ereburger van Noordwijkerhout.

Jaap de Moor sprak burgemeester Gerrit Goedhart toe. Hij memoreerde dat deze Amsterdammer in 2005 benoemd werd tot burgemeester van Noordwijkerhout en opzien baarde door met een bakfiets door het dorp te rijden. Dat was men in Noordwijkerhout niet gewend van een burgervader.

Op 26 november besloot de raad zonder zijn medeweten, Goedhart te benoemen tot ereburger van Noordwijkerhout. De Moor: "Het ambt van burgemeester heeft u bijzonder plichtsgetrouw, energiek, zichtbaar en integer vervuld. U wordt zeer gewaardeerd om het verbindende vermogen in de lokale gemeenschap en in de regio. U heeft de belangen van, en de saamhorigheid in de Noordwijkerhoutse en Zilkse gemeenschap altijd geborgd. Vanuit die borging heeft u een bijzondere verantwoordelijkheid genomen in de fusie met Noordwijk. Er is veel waardering voor de wijze waarop u als voorzitter van de gemeenteraad leiding heeft gegeven aan de politieke besluitvorming, met een grote dossierkennis en gevoel voor verhoudingen, en met een flinke dosis humor."

De burgemeester werd door de benoeming en de overhandiging van oorkonde en penning zichtbaar verrast. Een geëmotioneerde Goedhart had moeite om uit zijn woorden te komen en gaf toe een brok in zijn keel te krijgen.

Lintje voor Leon Floor

Uiteindelijk stond De Moor als plaatsvervanger de keten weer af. Goedhart kon de vergadering weer voorzitten en huldigde de burgerraadsleden. Als laatste riep hij Leon Floor naar voren. Floor kwam in 2002 als burgerraadslid voor de fractie van de PvdA in de commissie Ruimte en Wonen. In 2006 werd hij gemeenteraadslid tot eind september 2017.

Hij ruilde zijn zetel en fractievoorzitterschap in voor het burgerraadslidmaatschap om zijn opvolger Jan Janson de gelegenheid geven zich in te werken voor de verkiezingen van 2018. Naast deze activiteiten was Leon Floor onder andere plaatsvervangend raadsvoorzitter, fractievoorzitter van de PvdA, voorzitter van de werkgeverscommissie griffie, voorzitter van de herbenoemingscommissie burgemeester, politicus van het jaar 2016, lid van de klankbordgroep onderzoek samenwerking Noordwijk en Noordwijkerhout en vertegenwoordiger van de gemeente in het AB van Holland Rijnland. Behalve zijn verdiensten in de politiek is de heer Floor ook van 1982 tot 2002 voorzitter geweest van Amnesty International, afdeling Noordwijkerhout. De burgemeester besloot zijn opsomming met de woorden: ''Gelet op de aard, duur, uitstraling en betekenis van de activiteiten, wordt Leon Floor benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. ''

Afbeelding

Uit de krant