Voorzitter Jos van den Burg aan tafel in de Parnassialaan: 'Dit huis is ook heerlijk. Maar gelijkvloers zou fijner zijn.
Voorzitter Jos van den Burg aan tafel in de Parnassialaan: 'Dit huis is ook heerlijk. Maar gelijkvloers zou fijner zijn. Foto: caroline spaans

Groen licht voor Fortaleza plannen

Algemeen

nieuwbouw ♦ Een volle perstribune in de raadzaal vorige week: op de agenda van de commissie Ruimte & Wonen stond een aantal interessante onderwerpen, waaronder de plannen van Stichting Fortaleza voor de bouw van seniorenappartementen op de plek van de voormalige Ireneschool aan de Van Ierssellaan. En de commissieleden reageerden positief.

Foto en tekst: Caroline Spaans

Ik ben uitgenodigd bij de voorzitter van deze stichting in oprichting, Jos van den Burg (72), op de dag na de commissievergadering. Er zitten nog twee bestuursleden bij hem thuis aan tafel: zijn echtgenote Jeanette en Peter Schepers. Tijdens de commissievergadering kreeg Van den Burg 4 minuten spreektijd om zijn ingezonden stukken toe te lichten.

Wat was de reactie?

"Heel goed", laat Van den Burg opgelucht en trots weten. "Er is een klap op gegeven. We hebben reservering van de grond voor 6 maanden en kunnen verder met de ontwikkeling van variant B van het stedenbouwkundig plan: 24 luxe appartementen (drie lagen) van 120 m2 en half verdiept parkeren.

In Noordwijkerhout hebben we inmiddels acht serieuze belangstellenden en zeven personen die informatie hebben aangevraagd. Schepers: "De afmeting van een huidige seniorenwoning is in de regel vrij krap.

De 55-plussers, waarvoor dit plan is bedoeld is, laten een eengezins- of vrijstaande woning achter en moeten vaak veel ruimte inleveren. Dan biedt een gelijkvloers appartement in onze plannen, dat wél ruim van opzet is, flink meer mogelijkheden."

Ik ben onder de indruk van de stukken die Jeanette me laat zien. Zelfs de eerste ontwerpen zien er professioneel uit: tekeningen en uitleg keurig in plastic insteekhoesjes. De brochure die inmiddels is samengesteld is ook als bijlage bij de stukken van de commissievergadering op de site van de gemeente gezet. "Wat had je dan gedacht", lacht haar man. "We zijn Sjors en de Rebellenclub niet! We pakken het gelijk goed aan natuurlijk." En dat is te zien. De Fortaleza plannen zien er strak uit.

Hoe zijn ze eigenlijk ontstaan?

"Tijdens oud en nieuw 2016-2017. We hadden vrienden op bezoek en toen we elkaar gelukkig nieuwjaar wensten, werd me gevraagd of ik nog voornemens had. Ja dus: in de toekomst ruime seniorenappartementen realiseren, vlakbij het dorpscentrum. Er waren er meer die daar oren naar hadden en van het een kwam het ander: ik heb mijn visie op papier gezet en we hebben de koppen bij elkaar gestoken. De politiek werd benaderd met de vraag of dit particulier initiatief realiseerbaar was. Het heeft even geduurd, maar nu lijkt alles eindelijk realiteit te worden!"

'Fortaleza', waar staat dat voor?

Dat is Portugees voor 'van den burg'. Die tegeltjes, waarmee we het voorlopige logo hebben ontworpen, hebben we meegenomen uit Portugal. Toen we tijdens een excursie dit woord zagen, gevormd door de tegels met de letters erop, wist ik het gelijk: zo gaan we de stichting noemen!"

Wat zijn de vervolgstappen?

Van den Burg: "We moeten nu eerst het financiële plaatje rond krijgen. We verwachten dat de prijs voor de grond marktconform zal zijn. Als dat zo is gaan we aan de slag met de architect en een aannemer en heel belangrijk: naar voldoende kopers. En natuurlijk met het bestuur officieel geïnstalleerd. Als stichting hebben we niet de kennis in huis om de plannen zelfstandig verder uit te werken.

Zelf heb ik een elektrotechnische achtergrond, dus als iemand mij iets vraagt over kozijnen of dakgoten, moet ik dat aan een expert vragen. Ik laat me momenteel consulteren door drie onafhankelijke adviseurs (op ambtelijk, politiek en commercieel gebied). Donderdag 15 november staan de plannen op de agenda van de gemeenteraadsvergadering als hamerstuk. Dan volgt een bezwaarprocedure van 6 weken."

Te verwachten tegenvallers?

"Het kan zijn dat de grond te duur (voor ons) wordt aangeboden. Of dat een ingediend bezwaar gegrond wordt verklaard. En we hebben natuurlijk in totaal 24 serieuze kopers nodig. De stichting is een soort tussenstation om dit te realiseren. Straks gaat de stichting over in een VVE (Vereniging Van Eigenaren). Stel nou, dat in plaats van 24 maar 20 appartementen worden verkocht. Dan kan de aannemer voorstellen om potentiële kopers in de regio te benaderen. Geen tegenvaller natuurlijk en het is puur theoretisch, maar het kán wel."

Rectificatie

Overigens is in het artikel dat in de krant van week 43 werd gepubliceerd met de kop: Bewoners bouwen zelf hun appartement, een paar storende fouten geslopen. Dat de initiatiefnemers de omwonenden zouden hebben geraadpleegd, is onjuist. Alsmede dat de voorzitter binnenkort zou overleggen met de 'raadgevers van het stedenbouwkundige advies' aan de gemeente. "Wij zijn officieel nog geen partij. Dat is de gemeente", legt hij uit. Bovendien was de voorlichtingsavond van 23 oktober al eerder uitgesteld. Ruggespraak met de stichting had een ander kunnen verhelderen. Een omissie die voor kan komen, maar waar de redactie scherper op zal toezien.

Voorwaarden inschrijven

Stichting Fortaleza is weliswaar nog in oprichting, maar geïnteresseerden kunnen zich al melden. Zij moeten echter volgens de visie van de stichting wel aan een aantal voorwaarden voldoen: 55-plusser, Noordwijkerhouter of verbonden met Noordwijkerhout en sociaal verbonden met de buurt. Meer info via Jos van den Burg, info@stichting-fortaleza.nl.

Wat de initiatiefnemers betreft mag de schop nu al de grond in op het grasveld waar voorheen de Ireneschool stond.| Foto: Jos van den Burg

Uit de krant