Afbeelding

Pasen

Column

Hoewel Pasen nu voorbij is, wil ik u nog vertellen hoe wij deze hoogtijdag veelal beleven. Zoals mijn vader deed en ook zijn vader al, steken we op Palmzondag een takje achter het kruis en in de bollen. Boeren deden dat vroeger ook in elke stal. Ik herinner me nog dat we met Goede Vrijdag, s'middags, samen met de buurman en al zijn (katholiek) personeel, in de kerk de Kruiswegviering bijwoonden. Op zaterdag ging om 12 uur het snoeptrommeltje open en werd het pas echt feest.

Die tijden lijken voorbij te zijn en is alles gericht op vakantie, eten en drinken en familiebezoek. Natuurlijk slaan we op Eerste Paasdag de zegen van de Paus niet over, het is tenslotte ook de promotie van ons product. Als altijd nemen er de tetjes een prominente plaats in. Zij vertolken met hun frêle bloemetjes en gele kleur het ultieme voorjaarsgevoel.Over handel gesproken, er waren dit jaar wel heel veel tetjes op de markt. Geplaagd door aanhoudend koud voorjaarsweer, liet de consument ze links liggen. Daarentegen was er een tekort aan gele snijnarcissen.

De Belgen en vooral de Duitsers hebben weinig Osterglocken kunnen kopen. Ongetwijfeld volgend jaar, met een late Pasen, beter. De handel in alle bol-op-pot producten was deze weken wel erg stroef. Alle signalen van dure bollen en tekorten in de zomer stonden voor Pasen op groen. Ook hier weer een boerenwijsheid: dure biggen, goedkoop spek! s'Zondagsmorgens in het voorjaar loop ik altijd een rondje langs de bollen, om te zien of er al wat opkomt en of er al wat leeft.

Zo werd ik drie weken geleden, het leek wel lente, verrast door de baltsvlucht van zes kieviten. Blijkbaar net teruggekomen uit een ver land, bezochten ze eerst hun geboortegrond. Ook drie leeuweriken waren present. Die waren zo moe van de lange reis dat er van hoogvliegen en zingen nog niets terecht kwam. Pasen is voor ons ook het einde van het winterseizoen. De meeste Poolse medewerkers gaan naar huis of op zoek naar ander werk.

Bij ons begint het opruimen en virussen.

Voor u allen alsnog een Zalig Pasen!

Aad van Ruiten

Uit de krant