Afbeelding
Foto: pr

'We gaan ons aan eigen regels houden'

Politiek

verenigingsgebouw ♦ "We gaan ons aan de eigen regels houden", concludeert wethouder Martijn Bilars op basis van het onderzoek over de renovatie van de Duinpan. De kosten zijn uit de pan gerezen, aannemers gingen failliet en delen van de renovatie zijn niet goed uitgevoerd.

Door Piet de Boer

Op verzoek van de VVD is in juni een motie aangenomen voor een feitenonderzoek naar de renovatie van het verenigingsgebouw in De Zilk. In 2013 werd bijna 1.8 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de renovatie.

Onenigheid over materiaalkeuze

Op 10 januari werd het rapport besproken in de commissie Ruimte en Wonen. De opknapbeurt en vergroting van de Duinpan gebeurde tussen oktober 2011 en februari 2014. Er is toen niet volgens de regels van de gemeente gewerkt. Ook niet door de gemeente zelf. Er was daardoor onenigheid over de materiaalkeuze.

Temperatuur stijgt wanneer er teveel mensen binnen zijn

Zonder overleg is de verwarmings- en luchtbehandelingsinstallatie veranderd. De verschillende ruimten binnen De Duinpan kunnen niet separaat verwarmd en met lucht ververst worden, staat in het rapport. Bovendien ontbreekt koeling bij de luchtverversing, waardoor de temperatuur snel stijgt als er veel mensen in de ruimtes zijn. De deuren en ramen gaan dan open, wat leidt tot geluidsoverlast bij de omwonenden. Bovendien heeft de gemeente te laat de partijen aangesproken om de verkeerd uitgevoerde werkzaamheden te herstellen. ''De 'rode draad' bij de renovatie van De Duinpan is de wijze waarop opdrachtstelling, verslaglegging, het vastleggen van afspraken, en het verwachtingspatroon van betrokken partijen heeft plaatsgevonden.'' Die rode draad was onduidelijk en leidde tot missers en miscomunicatie. Delen van de verslaglegging ontbraken, bestekmakers mochten ook een offerte uitbrengen, afspraken en verantwoordelijkheden waren onduidelijk.

Er zijn lessen geleerd

Het college en wethouder Bilars hebben inmiddels maatregelen getroffen om een herhaling te voorkomen. Er zijn lessen geleerd. Wellicht hadden ook de raadsleden de toenmalige wethouder wat meer kunnen bevragen. De commissieleden schermde met de opmerking dat het een ander college was dat hier verantwoordelijk voor was. ''De kous is af.''

Hopelijk geen herhaling bij projecten als de Boekhorst en het Bavo-terrein.

Uit de krant