Afbeelding

New York

Column

Wij waren vorige week een paar daagjes in New York Wat moet een bollenkweker nu in zo'n grote stad? Kijken, kijken en nog eens kijken! En je vooral verbazen. Waarom komen meer dan een miljoen mensen dagelijks de stad in en gaan er 's avonds weer uit? En waarom op zo'n klein plekje? Waarom zijn kantoren 20,40 soms wel 60 hoog opgestapeld?

Manhattan is het schiereiland waar alles samenkomt, bijna geheel omgeven door breed water van de Hudson en de EastRiver.De vele metrolijnen brengen de reizigers in een hoog tempo van hot naar her. Het lukt niet de 10 hoogtepunten uit de reisgids te bezoeken, wij hebben er flink wat gedaan. Allereerst het World Trade Center waar het 9/11 Memorial met twee grote gapende wonden als herinnering aan de twee dodelijke precisieaanvallen op de Twin Towers was.

Brooklin Bridge en Central Park zijn voor iedereen een must! Dan Broadway met Madison Square en de grote theaters. Huizenhoge reclame overal. Na een bezoek aan de High Line, een oude verhoogde spoorlijn, waar de inrichting met planten, grassen en bomen is ontworpen.is door Piet Oudolf, op zoek naar de bloemenhandel. Alles in de 28ste straat met een enorme verkeerschaos.Volop pioenen uit Chili, exoten uit Equador,rozen uit Columbia, ranonkels uit Israel en natuurlijk tulpen uit Amsterdam .Het bloed kruipt waar het niet gaan kan dus een bezoek gebracht aan een oud-Noordwijkerhouter in New Jersey, Cees Jansen (70) was al op zijn vijftiende naar Amerika gegaan met broer Piet, om er met heel hard werken dure dollars te verdienen. Die dollar deed toen nog ruim 4 gulden! Trouwde met een Amsterdamse en dochter en zoon Casey hebben inmiddels vier zonen als aanstormend talent! Ze broeien Miljoenen tulpen die, natuurlijk, met Noordwijkerhoutse Havatec machines gebost worden.In het voorjaar groenteplantjes voor in huis en in de zomer zonnebloemen voor de snij. Vermeldenswaardig is de opzet van een Tulip Flower Festival volgend jaar in een oude boerderij die is omgebouwd tot een nostalgisch Hollands gebeuren. Alleen tulpen:in de sortimentstuin, de pluktuin en in het open veld: gevulde koeken en stroopwafels toe!!

Aad van Ruiten

Uit de krant