Afbeelding

Coalitie heeft vertrouwen in ondernemers

Politiek Politiek

Het dorpscentrum wordt een plek waar toeristen en bewoners elkaar ontmoeten en boodschappen doen. Het muurtje verliest daarom zijn puntdak en komen er zitplaatsen op de muur.

Door Piet de Boer

Ook schijnt de zon meer op het vernieuwde plein door minder en kleinere bomen. Henri de Jong en de drie coalitiepartijen vinden het plan mooi tot prachtig. Onzeker blijven de kosten van onderzoek bij graafwerkzaamheden op deze archeologische A-locatie.De NOV is na veel extra overleg ook akkoord met het voorstel om het plein op knappen. Zoveel verandert er niet: het ensemble kerk, muur en bomen blijft gehandhaafd, zegt landschapsarchitect Van Dijk. Tussen 12.00-18.00 uur is het centrum gesloten voor auto's en vrachtwagens. (lees het hele verslag op www.noordwijkerhoutsweekblad.nl)

''Maar dat zijn er niet zoveel'', zegt Leon Floor (PvdA). ''Ik heb meer last van de brommers'', verklaart hij. En waar komen straks de fietsenstallingen? Die staan nog niet aangegeven op de plattegrond en zijn onzichtbaar op de gelikte animatie bij de plannen.

Geen kerkhofregels

De Partij van de Arbeid stelde voor, regels op te stellen voor het gebruik van het kerkhof door de middenstand. Schrijf een verordening over het gebruik van de hof. Dan kan er beter gehandhaafd worden, opperde Floor. Wethouder Martijn Bilars had er wel oren naar. Zonder regels over het gebruik van het kerkhof is alles mogelijk, vindt de oppositie, al moet voor evenementen wel een vergunning worden aangevraagd. De drie coalitiepartijen VVD, D66 en CDA zagen het echter niet zitten.''Heb toch een beetje vertrouwen in de ondernemers'', stelde het CDA. De coalitie sloot de gelederen en bleef bij haar standpunt.

Archeologie

Naast de regels voor gebruik van het kerkhof zijn ook de kosten van het project nog onvolledig in beeld. Het kerkhof is een belangrijk en waardevol archeologisch stukje grond in Noordwijkerhout. Oude bomen moeten uit de grond en nieuwe exemplaren hebben een kuil nodig. Er moet dus gegraven worden. Daarvoor moet archeologisch onderzoek plaatsvinden, want er mag zonder onderzoek niet dieper gewoeld worden dan dertig centimeter. De oude linden zitten dieper en de nieuwe robuuste bomen hebben ook meer centimeters nodig. De upgrading van het dorpscentrum gaat daardoor waarschijnlijk meer kosten dan de begrootte zes ton. Wethouder Henri de Jong weet nog niet hoeveel meer.

Uit de krant