Afbeelding
Foto: piet de boer

De Egelantier behoudt verkeersveiligheidslabel 'School op Seef'

Algemeen

Wethouder Bilars reikte maandag 18 september het verkeersveiligheidslabel 'School op Seef' uit aan directrice Carla van Meurs van De Egelantier. De Egelantier behoudt hiermee het in 2014 behaalde verkeersveiligheidslabel en is weer tot februari 2020 gecertificeerd als verkeersveilige school.

De Egelantier maakt al vele jaren werk van verkeerseducatie en heeft daardoor in 2014 het label voor het eerst gehaald. School op Seef is het programma in Zuid-Holland voor een goede aanpak van verkeersveiligheid en verkeerseducatie aan kinderen in de basisschoolleeftijd.

Hier worden kinderen in een veilige omgeving op een eigentijdse manier begeleid in hun ontwikkeling tot duurzaam veilige weggebruikers. School op Seef omvat hoogwaardig en aansprekend, praktijkgericht en digitaal materiaal.

Het werken aan de verkeersveiligheid van kinderen op en rond de basisschool vereist een integrale aanpak. Het programma School op Seef biedt de mogelijkheid om vanuit verschillende facetten (educatie, infrastructuur, communicatie, etc) hieraan te werken. Het motto is dan ook: "kinderen hebben recht op een veilige, zo zelfstandig mogelijke deelname aan het verkeer".

Het programma School op Seef heeft 7 doelstellingen:

1) De schoolomgeving en -routes zijn veilig ingericht,

2) Er vindt een theoretisch verkeersonderwijs plaats in alle leerjaren,

3) Er vindt praktisch verkeersonderwijs plaats in alle leerjaren,

4) Er wordt met de ouders gecommuniceerd over verkeersveiligheid,

5) Er vindt (indien nodig) handhaving plaats die is afgestemd op de specifieke situatie,

6) Er wordt gestimuleerd om zoveel mogelijk met de fiets of lopend naar school te gaan en

7) De aanpak is structureel en verankerd in een goede organisatiestructuur.

Ouders en school zijn verantwoordelijk

Het realiseren van deze zeven doelstellingen is niet alleen de verantwoordelijkheid van de school zelf, maar ook die van de gemeente en de ouders. Samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid zijn de kernbegrippen, waarbij elke partij zijn eigen inzet heeft. De Egelantier blijft een verkeersveilige school door bijvoorbeeld het geven van een verkeersmethode in alle groepen, fietsvaardigheidsprojecten, het theoretisch en praktische verkeersexamen groep 7 en dode hoekproject in groep 8. Daarnaast is in 2014 een verkeerskist aangeboden na het behalen van het label waardoor de school leerzame en praktische verkeersprojecten kan uitvoeren.Tijdens de uitreiking is ook aandacht gevraagd voor de campagne Maak van de 0 een punt!

Uit de krant