Een van de mooie herinneringsobjecten op de expositie. | Foto: Caroline Spaans
Een van de mooie herinneringsobjecten op de expositie. | Foto: Caroline Spaans

Voorgoed 'vorige dominee', een vleesgeworden herinnering, opent expositie: Kunst en herinneringen

Algemeen Kort nieuws

tentoonstelling ♦ Niemand minder dan 'DE' (vorige) dominee opende donderdag 10 augustus de tentoonstelling 'Kunst en Herinneringen' in de Witte Kerk.

Door Caroline Spaans

De tentoonstelling is een initiatief van de Stichting Vrienden van de Witte Kerk waaraan dominee Egbert van der Weide, sinds april met vervroegd emeritaat, verbonden is. Met name Noordwijkerhoutse kunstenaars lieten zien wat er allemaal mogelijk is rond het thema 'herinneren': Marianne Hartemink, Gabriëlle Schilder, Leontine van der Klugt, Anneke Beunder en Els Görtemöller, Deana Lassooy, Lucinda van der Ploeg, Lisbeth Veillat en Klaar Wolff. Uiteraard waren de Vrienden van de Witte Kerk ook aanwezig met een stand. Hier konden onder meer leisteen van het oude dak van de kerk gekocht worden voor 1 euro per stuk. De verkoop ging van een leien dak. Ze gingen als zoete broodjes.

Op de voor hem zo kenmerkende wijze sprak Van der Weide tot de vele genodigden: "Er is geen mens zonder herinneringen", begon hij. "En als er één plek is in ons dorp waar eeuwenoude herinneringen tastbaar zijn, is het wel in het Witte Kerkje. Bijna 800 jaar zijn die herinneringen heel diep in het gebouw gaan zitten, in het hout en de stenen en de leien van het dak. Als er iemand is die in staat is om herinneringen zicht- en tastbaar te maken, is het wel de kunstenaar", vervolgde de dominee zijn verhaal. "Niet meer dan logisch om onder auspiciën van de Vrienden van de Witte Kerk deze tentoonstelling hier te laten plaatsvinden." De dominee had iets meegenomen van eigen hand, letterlijk, om de expositie te openen: een ingelijste verfafdruk van zijn kinderhand. Een moederdaggeschenk uit 1966. "Ik noem het: 'Herinnering aan mijzelf'." Met het ophangen van het schilderijtje verklaarde Van der Weide de tentoonstelling voor geopend. Zowel vrijdag als zaterdag konden 'de Vrienden' rekenen op velen honderden bezoekers.

Uit de krant