In stemmig zwart stemden NZLokaal leden tegen de fusie. | Foto: Piet de Boer
In stemmig zwart stemden NZLokaal leden tegen de fusie. | Foto: Piet de Boer

Reacties uit de Dorpsstraat

Politiek Politiek

Verdeelde reacties op de fusie in Noordwijkerhout. Zaterdag is Amerika het zomerthema rond de Witte kerk: US Noordwijkerhout. Rock 'n Roll muziek, een oude Amerikaanse schoolbus en grote pick-up trucks. Mensen hebben geen idee wat er gaat veranderen of laten het over hun kant gaan: Het is toch al beslist.

Door Piet de Boer

"Ik weet het niet", zegt een Zilkse. Geen idee wat de fusie betekent voor Noordwijkerhout en De Zilk".

Zij tast in het duister. Binnenkort is ze bij een vergadering van de Stichting Huurdersbelangen Noordwijkerhout-De Zilk en hoort ze misschien meer. "We wachten af. Betekent de fusie dat er meer sociale huurwoningen gebouwd gaan worden?" Noordwijk heeft daar nog steeds een groot gebrek aan. Twee nieuwe bewoners hebben geen enkel idee over de fusie. "We komen uit Amsterdam en wonen hier net een jaar. Lekker rustig hier." Ze eten lachend hun ijsje. Als dat blijft is het goed. De fusie is volledig aan ze voorbij gegaan.

'Fuseren? Goed idee!'

In een kledingzaak in de Dorpsstraat zoekt de Noordwijkerhoutse Marianne een zomerjurk. Ze reageert direct op een vraag over de fusie. "Het is allemaal al beslist. Ja, in de achterkamertjes. Je hebt geen enkele invloed." Maar u mag en kan toch bezwaar maken? Marianne maakt een duidelijk wegwerpgebaar: "Dat heeft geen enkele zin. Het is dan al lang beslist." De eigenaars van de winkel zijn nuchtere Noordwijkers. "Als de winkel maar kan blijven draaien. Ik heb niet zoveel te maken met de gemeente. Maar ik verwacht ook niet dat veel Noordwijkers door de fusie hier komen winkelen."

'Het is toch allang beslist'

"Ze doen hier wel veel meer voor kinderen", zegt haar collega Margriet. "Dat zou in Noordwijk wel wat meer mogen." Op een bankje voor de Witte Kerk zit Evert. Een 'toerist' uit Leiden. Fusie met Noordwijk? Goed idee. Zelfstandigheid levert voor inwoners weinig op. Burgemeesters van kleine plaatsen bij Leiden weigeren bijvoorbeeld consequent mee te werken aan plannen. Ook bouwplannen. Kijk naar Oegstgeest. Ze blokkeren alles en blijven daarom ook liever zelfstandig. De burgers die een woning zoeken vissen achter het net. Hij geniet van het Amerikaanse evenement. Jammer dat er geen linedancing is. Hij groet, pakt zijn fiets en verlaat Noordwijkerhout.

Uit de krant