Overhandiging cheques door Willem Heemskerk aan Bert Gotink en Jan Willem Wigt. | Foto: Piet de Boer
Overhandiging cheques door Willem Heemskerk aan Bert Gotink en Jan Willem Wigt. | Foto: Piet de Boer Foto: piet de boer

'Sport en cultuur zorgen voor betere schoolprestaties; ook later'

Verenigingen

Drie organisaties staan aan de basis van het Jeugd Sport- en Cultuurfonds Noordwijkerhout. Een initiatief van de gemeente en het landelijke fonds. Mede gefinancierd door de Rabobank Bollenstreek. Kinderen met ouders die niet veel verdienen (tot 120 procent van het bijstandsniveau) krijgen een groot deel het lidmaatschap en bij voorbeeld kleding vergoed om te kunnen sporen of meedoen aan culturele activiteiten.

Door Piet de Boer

Noordwijkerhout is de 25ste gemeente die zich aansluit bij dit sport en cultuur fonds voor kinderen. Kinderen kunnen daarmee meedoen aan activiteiten buiten schooltijd. Contact met leeftijdsgenoten is belangrijk voor kinderen. Met dit geld kan men zonder allerlei regeltjes en loketten direct gaan sporten of bijvoorbeeld tekenen en schilderen. Muziekles is ook mogelijk en zelfs zwemmen voor een diploma kan. Volgens wethouder Bert Gotink "zorgen sport en cultuur voor betere schoolprestaties, ook later".

De gemeente stelt een budget ter beschikking per jaar. Daar worden de aanvragen van betaald. De kinderen worden opgegeven door intermediairs (bij voorbeeld huisartsen, maatschappelijk werkers). Jan Willem Wigt van de provinciale fondsen is blij. Kinderen kunnen meedoen en hoeven niet buiten de boot te vallen. Vooral op jonge leeftijd is dat belangrijk.

De deelname van gemeenten aan de twee fondsen neemt toe. Ook door steun van de Rijksoverheid. Op dit moment zijn al 6000 aanvragen in Zuid-Holland gehonoreerd. Vooral voetbal en zwemmen en bij meisjes streetdance.

Start

"Wij schatten in dat ongeveer driehonderd kinderen in Noordwijkerhout hiervoor in aanmerking komen", zegt Gotink.

De gemeente steekt er budget in maar ook de Rabobank Bollenstreek.

Willem Heemskerk overhandigde donderdag 8 juni twee cheques van 2.500 euro aan de fondsen. Op 1 juli start de ondersteuning van kinderen die willen sporten en aan cultuur willen doen.

Uit de krant