| Foto: Caroline Spaans
| Foto: Caroline Spaans

Commissie Sam struikelt over afscheidsboek BAVO

Politiek Politiek

Rivierduinen heeft 10.000 euro nodig voor het boek over 100 jaar Bavo. Het college en met name burgemeester Goedhart staat welwillend tegenover de sponsoring van dit afscheidscadeau. Eerder was sprake van een beeld. Dat is afgeblazen. De raadsleden van de commissie Samenlevingszaken (SAM) vragen zich af waarom de gemeente moet betalen en waarom pas op dit moment?

Door Piet de Boer

Karin Meiland (NZLokaal) wil wel betalen maar dan moet ieder huis een exemplaar van het boek krijgen. Anders moet Rivierduinen het zelf financieren. De indruk heerst in de commissievergadering dat Rivierduinen en haar partner de Parnassiagroep en Raamwerk voldoende verdienen aan het Bavocomplex. De 10.000 euro van de gemeente lijkt dan ook overbodig. En waarvoor is die bijdrage eigenlijk? Volgens portefeuillehouder Gerrit Goedhart om een deel van de kosten van het boek te betalen. Onderzoek, schrijven, redactie en dergelijke. Auteur Miek Smilde heeft vele mensen geïnterviewd, legt Goedhart uit. Het boek drukken en distribueren vallen niet onder de 45.000 euro dat het onderzoek gaat kosten. Rivierduinen zal dit later bevestigen. Het boek wordt volgens de geestelijke gezondheidsinstelling (GGZ) 'on demand' gedrukt. Dat betekent dat alleen het aantal vooraf bestelde boeken van de persen rolt.

De VVD is volkomen tegen de ondersteuning van het boek. NZLokaal is ook niet enthousiast. Niet meebetalen, vindt Karin Meiland als het een commerciële uitgave is. D66 vindt dat Rivierduinen genoeg verdient aan het Bavo-project. Ook het CDA is tegen de sponsoring. Net als de PvdA, die is ook niet blij met zo'n afscheidscadeautje. Jan Janson: "Het is een beetje hetzelfde als een verjaardagscadeautje krijgen, waar jezelf aan mee moet betalen". Alleen Groenlinks is niet 'echt tegen'. De burgemeester legt uit dat de gemeente in het verleden heeft aangeboden mee te financieren aan een beeld. Dat bleek niet weerbestendig en hufterproef.

De gemeente heeft zijn bijdrage teruggetrokken. Als alternatief is het boek op de proppen gekomen. De auteur was toen al bezig met onderzoek. Het boek kost 45.000 euro. Dat is het honorarium van de auteur, de redactie- en opmaakkosten.

De VVD kondigt een amendement aan om de 10.000 euro te betalen uit het kunst- en cultuur-historie budget van dit jaar (15.000 euro).

De leden nemen het voorstel terug naar de fractie.

Uit de krant