Afbeelding

Onderzoeken plangebied 't Zilt

Algemeen Politiek

De gemeente werkt momenteel aan het laatste onderdeel van de herstructurering van De Zilk, de bouw van 130 woningen op het terrein van de voormalig zoutloods.

Naast de woningen worden hier een commerciële ruimte en een ruimte voor diverse gezondheidsvoorzieningen gebouwd. De nieuwe woonwijk krijgt de naam Het Zilt. Voor gestart kan worden met bouwen is een aanpassing van het geldende bestemmingsplan nodig. Voor dit bestemmingsplan zijn en worden diverse onderzoeken uitgevoerd en geactualiseerd.

Het bodemonderzoek is reeds uitgevoerd. Op een drietal locaties wordt grond afgevoerd waarin een verhoogd gehalte PAK is aangetroffen. Ook het archeologisch onderzoek is afgerond. Het plangebied is wat betreft archeologie vrijgegeven voor de herontwikkeling.

Het huidige Flora en Fauna onderzoek is verouderd en moet opnieuw worden uitgevoerd. Bij een ruimtelijke ontwikkeling moet altijd rekening gehouden worden met de aanwezige natuurwaarden in en om het plangebied. Voor ruimtelijke ingrepen mogen plaatsvinden, dient eerst onderzoek te worden uitgevoerd in het kader van de Wet natuurbescherming en eventuele andere natuurregelgeving.

Uit een eerste quick scan op de ontwikkelingslocatie blijkt dat een aantal beschermde soorten niet kan worden uitgesloten. Dat vraagt om nader onderzoek. Zo'n onderzoek is gebonden aan wettelijke standaarden en protocollen en stelt dat in bepaalde periodes in het jaar onderzoek moet worden verricht. Zo dient bijvoorbeeld onderzoek naar de huismus in de periode maart tot en met mei plaats te vinden, terwijl het onderzoek naar de aanwezigheid van de zandhagedis plaats moet vinden tussen juni en september. Gedurende één jaar worden er diverse onderzoeken verricht.

Het nader onderzoek in het kader van de Wet Natuurbescherming zal ongeveer een jaar in beslag nemen.

Dat zou betekenen dat in juli 2018 het bestemmingsplan is vastgesteld. Deze planning is nog afhankelijk van eventuele vergunningsaanvragen bij de Provincie, mochten er beschermde soorten aanwezig blijken te zijn die hinder ondervinden van de bouw.

Mocht blijken dat er geen beschermde soorten aanwezig zijn of dat de ontwikkelingen geen negatieve effecten hebben op deze soort, dan is geen vergunning nodig en kan de gehele planning naar voren worden opgeschoven.

Uit de krant