Afbeelding

Snijhyacint

Column Bollenpraat

Twee weken geleden, toen de tulpenjongens tweehonderdduizend tulpen op De Dam in Amsterdam uitdeelden, kon je zien hoe mateloos populair die bloem is. Door de hele stad zag je mensen lopen met een tasje vol tulpen.

De meesten hadden er wel anderhalf uur voor in de rij gestaan. Zo populair zal de snijhyacint niet worden, maar...zeg nooit nooit! Bladerend in Krelage's boek, vind je dat de hyacint, bijna gelijk met de tulp, uit Azië komt. Al in het jaar 1562 in Padua gespot en toen Hyacinthus orientalis genoemd. Honderd jaar later waren de dubbele vormen, bij Voorhelm in Haarlem, net zo duur als tulpen. Er zijn catalogi bekend met enige honderden soorten, vooral dubbel. Mede ook door problemen met de teelt, kwam het niet tot grote expansie. Totdat het mogelijk werd om ze met de Kerst in bloei te trekken. Nicolaas Dames uit Lisse heeft het uitgevonden; hij showde ze vol trots in 1910. Daarna ging de teelt wat sneller, vooral na de oorlog. Veel nieuwe soorten werden afgerekend op de kerstbroei-mogelijkheid.

Getrokken op kistjes en overgeplant op transportfust, met alle koppen gelijk gesorteerd, vonden zij hun weg naar de veilingen. Maar wat te doen met de dunnertjes? Die werden van de bol gesneden en gebost. In een klein vaasje stond dat best aardig en zo raakte je, als kweker, toch ook los. Onbevredigend was eigenlijk de uitbloei. Totdat slimme jongens ontdekten, dat als je de bolbodem aan de steel liet zitten, de bloemen veel beter uitbloeiden. De echte snijhyacint was geboren. Nu nog mechaniseren.

Van Gerven deed z'n best en uiteindelijk heeft Jos Warmenhoven het beste type gemaakt. Een dikke pen drukt hydraulisch de steel, met het kontje eraan, uit de bol. In heel Noordwijkerhout en omstreken worden er jaarlijks miljoenen geproduceerd, schoongespoeld en wel. Al deze kwekers zijn ook maatschappelijk zeer betrokken. Bij hen ingezamelde bloemen werden onlangs geveild voor het AYA-kinderkankerfonds.

Twintig mille was de opbrengst. John van de Slot, van de 's Gravendamscheweg, was de initiator. Bravo!

Aad van Ruiten

Uit de krant