Afbeelding

Mechanisatie

Column Bollenpraat

Traditiegetrouw was er ook dit jaar weer de grote tentoonstelling van machines, tractoren en alles wat er toe doet om het bollenvak mee te laten gaan in de vaart der volken.

Wederom in Vijfhuizen. Vergezeld van vier kleinkinderen, die na binnenkomst als kikkers uit een kruiwagen sprongen om in de grootste tractoren te zitten en vervolgens tassen vol met folders te vergaren.

Ik kan maar een paar aspecten beschrijven die me zo opvielen. Indertijd, toen de fa. Bakker nog in de Zeestraat zat, deden zij hun loonwerk vooral met paarden. Bij de "Pieters" gingen de paarden dan in de winter het strand op om schelpen te vissen. Het verschil met de mechanisatie van nu is dan ook wel erg groot. Verstelbare wielen voor de tractor, een rooimachine voor harige narcissen of planten en tractoren waarvan de cabine wel een commando-centrale lijkt.

Ook de gewashulpmiddelen-firma's laten zich niet onbetuigd. Middeltjes genoeg, alleen nu nog de meest milieuvriendelijke. Bij HaVatec, een Noordwijkerhouts bedrijf, keek ik mijn ogen uit van verbazing. De automatische bosmachine is weer verbeterd. Tulpenbollen worden van de steel geplukt zonder die te beschadigen. Elk centimetertje steellengte telt mee. Dan vooral de zuurscheider: een gevoelig oog constateert razendsnel of een bol ziek is of niet. Vervolgens tikken lepeltjes de zieke bollen van de lopende band, zodat de gezonde rest geteld en verzonden kan worden.

Met een brede smile was Fred Cremer aan het diamantjes tellen. Die waren in Egypte door talloze vrouwen uit glas geslepen en zo klein, dat ze met het blote oog bijna niet van echt te onderscheiden waren. De machine kan de kleinste zaadjes feilloos tellen. Er zijn genoeg zaden waarvan het gewicht duurder is dan goud!

De tentoonstelling is al jaren een dagje-uit voor kwekers uit het hele land. HoBaHo en CNB houden hun open-dagen met een bloemenshow en ieder heeft tijd voor een praatje. Felicitaties voor JUB, de familie Uittenboogaard, die is uitgeroepen tot beste tuinbouwbedrijf van Nederland. Geprezen voor hun milieuvriendelijk produceren, verhandelen en innovatieve benadering van de klanten. Natuurlijk weer uit óns dorp!

Aad van Ruiten

Uit de krant