Jacques Looijestijn. | Foto: Caroline Spaans
Jacques Looijestijn. | Foto: Caroline Spaans

College pakt de werkzaamheden weer op

Column Uit de Raadzaal

Met de smaak van oliebollen nog tussen de kiezen, pakt het college haar werkzaamheden weer op.

Eerst natuurlijk handjes schudden tijdens de nieuwjaarsreceptie. Bekende, jaarlijks aanwezige burgers, wensen elkaar het aller beste. Een voorspoedig en gezond 2017. Met volgende week de commissievergaderingen wil het college de pers alvast inlichten over de belangrijkste agendapunten van de commissies.

Dat is wel even zoeken. Natuurlijk is alles wat er in de raadzaal besproken wordt belangrijk, maar of er de komende commissievergaderingen nu direct erg belangrijke agendapunten op de agenda staan die een extra toelichting nodig maken... het zal wel.

Tijdens de commissie Ruimte en Wonen zal de publieke tribune zeker bevolkt worden door de bewoners van de Simon Emtinckstraat. Tijdens de laatste raadvergadering werd besloten dat de Victoriberg middels drempels, plateaus en invoering van een 30 km zone veiliger moest worden voor het verkeer, speciaal voor fietsers. Al tijdens de eerste presentatie van mogelijke oplossingen voor veilig fietsverkeer werd een streep gehaald door de 'meest veilige' fietsroute, zelfs opgenomen in het verkiezingsprogramma van D66, via de Dorpsstraat, Guldemondvaart, over een aan te leggen fietsbruggetje naar de Simon Emtinckstraat naar de rotonde en vervolgens naar de scholen.

Het was Leon Floor, die bezwaar aantekende tegen dit besluit. Het voldeed niet aan het gemeentelijk verkeer en vervoer plan. Maar ook was het plan niet besproken in een commissievergadering. Ook D66 sloot zich aan bij Leon Floor (PvdA). Komende week staat de Victoriberg weer op de agenda. Of wethouder Bilars de coalitiepartijen zal kunnen overtuigen het college en vorige raadsvergadering aangenomen voorstel te blijven steunen, is nog afwachten.

Toch wel uitzonderlijk. De oppositie, die een door de collegepartijen aangenomen agendapunt, aanvecht en zelfs het onderwerp weer als agendapunt voor de commissie Ruimte en Wonen op de agenda krijgt. Veel politiek gewin is er niet te halen. De Simon Emtinckstraat is maar een klein straatje en de gemeenteraadsverkiezingen zijn nog een eind weg. Wie weet wint het voortschrijdend inzicht het en kan de jeugd in 2018 via een veilige fietsroute naar school.

Jaques Looijestijn                

Uit de krant