Afbeelding
Foto: pr

Leerlingen op weg naar Hirado in Japan

Onderwijs

Nog even wachten en een nieuwe groep van elf enthousiaste leerlingen van het Teylingen-College Leeuwenhorst ontwaakt op een dag waar het pad des levens hen meeneemt naar een wel heel bijzondere bestemming: Hirado, Japan. In het kader van de stedenband tussen de gemeentes Hirado en Noordwijk(erhout) nemen zij als achtste groep deel aan de jaarlijks terugkerende scholenuitwisseling tussen beide gemeentes.

De stedenband, in 2011 officieel gesloten en sinds 2019 overgegaan in de nieuwe gemeente Noordwijk, heeft historische grondslagen. Nederland was tussen 1600 en halverwege de 19e eeuw namelijk voor het grootste deel het enige westerse land dat met het in die tijd voor de buitenwereld afgesloten Japan handel mocht drijven. Zo werden niet alleen goederen- maar ook veel kennis van elkaars 'nieuwe' werelden uitgewisseld. Een bijzondere geschiedenis die begon in Hirado, alwaar de Nederlanders in 1609 een handelspost bouwden.

Brainstormsessie omzetten naar 'national presentation'

In aanloop naar de uitwisseling hebben de leerlingen verschillende voorbereidingsbijeenkomsten gehad. Zo zetten ze brainstormsessies om in een 'national presentation', die ze ter introductie van ons mooie land in Hirado zullen opvoeren.

Daarnaast hebben de leerlingen een presentatie over o.a. Hirado en de Japanse cultuur bijgewoond, gegeven door Rick Borst, die dit jaar als vertegenwoordiger van de Stichting Hirado-Noordwijk met de leerlingen en hun drie docenten mee zal gaan. Hij deed zelf mee aan de eerste uitwisselingseditie en woonde daarna twee jaar in Japan. Op maandag 30 september was de laatste bijeenkomst waar ook de ouders aanwezig waren voor de laatste informatie en het aanschouwen van de 'national presentation'. De sfeer zit er goed in.

Het doel van de uitwisseling is voornamelijk om het leven van leeftijdsgenoten aan de andere kant van de wereld te ervaren, door intensief met hen samen te werken en zo elkaars' 'interculturele bagage' te vergroten.

Verblijf bij gastgezinnen

Om de Japanse cultuur zo goed mogelijk te ervaren verblijven de leerlingen in gastgezinnen. Overdag vindt een speciaal, cultureel programma plaats, voor een groot deel op de drie scholen in Hirado

Op 10 oktober vliegt de groep via een tussenstop in Seoul naar Fukuoka, alwaar een gemeentelijke delegatie hen per bus naar Hirado zal vervoeren. Op 22 oktober komen de leerlingen weer thuis.

Uit de krant