Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto: PR

Gewoon een tof wijf

  Column

Het prachtige weer was duidelijk aanleiding voor ‘de koppel’ om wat langer tijd te besteden aan ‘de dagelijkse pros’. En ik kon me daardoor wat onopvallend in de nabijheid van die typische Noortukse dorpsoudsten ophouden. Zoals altijd luisterde ik geïnteresseerd. Naar de verhalen die gingen over voetbal, over ‘het weer’ en over ‘de jeugd van tegenwoordig’. Ik werd nog attenter toen het over de dorpspolitiek verder ging. Het begon met diverse commentaren op de verkiezing als gemeenteraadslid van ‘een van de Meilandjes’. ‘Gewoon een tof wijf’, was een eerste reactie. ‘Zij houdt het echt geen vier jaar vol’ meende een ander. ‘Het is een ‘Popie Jopie’ partij, ik moet nog zien wat dat gaat brengen’, meende een voor de groep nogal jeugdig personage. ‘Advertenties in kranten vol met mooie kreten die ze waarschijnlijk nooit kunnen waar maken’. 

Een opmerking die vervolgens het gesprek een hele ander wending gaf. ‘Hebbie die advertensie van Gerben gelezen, je weet wel, die samen met die andere ouwe wethouders? Ik schoof natuurlijk nog een eindje op om ook maar niets van de conversatie te hoeven missen. Want ook ik was verbaasd over het initiatief zo kort voor de verkiezingsdatum. Ook ik had bij de gemeenteraadverkiezingen hierover mezelf vooral de vraag gesteld: ‘Waarom dit en waarom nu?’ De diverse antwoorden werden door de ‘prosgroep’ snel aangedragen. Hoewel, het werd een twistgesprek waarbij er overigens rake dingen werden gezegd. De een was vol lof over de ‘durf’ om de politieke machthebbers verwijten te maken. Een ander verweet de advertentiesamenstellers dat dit een niet integere actie betrof met het doel de verkiezingen te beïnvloeden. Een wat rustiger type hield zijn mond totdat de eerste commotie wat verstomde. Vervolgens merkte hij op: ‘de heren wachtgeldprofiteurs doen nu precies wat ze anderen altijd verweten hebben. Een paginagrote advertentie zuiver en alleen met het doel andere mensen zwart te maken. Ze wilden kennelijk die nieuwe partij van die weggestuurde Noordwijkerhouter bestrijden. Nou, de uitslag maakt wel duidelijk dat ze de plank hebben misgeslagen’. Naast vooral instemmend gemompel reageerde er een heel anders: ‘Weggestuurde Noordwijkerhouter? ’De man is een marionet. Het is een partij van Brandjes en Salman. Die zitten aan het roer maar wat willen ze nu eigenlijk? Eigen zakken vullen lijkt mij.’ ‘Die lui zijn al gevuld , die hebben daar de dorpspolitiek toch niet meer bij nodig’, merkte weer een ander op. En zo ging het nog een tijdje door. Voor mij was het wel verrassend dat hier nog over werd gesproken. Ik dacht dat de deksel inmiddels wel weer op de doofpot was geplaatst en daar zou blijven tot de volgende verkiezingen. 

En hoe langer ik erover nadenk hoe sterker die overtuiging wordt. Het meest interessante blijft hoe lang Erica het, in de rol van ‘gewoon een tof wijf’ vol zal houden in de dorpspolitiek. Vier jaar? Zou verrassend zijn!

Meer berichten