Afbeelding
Foto: ws

Bestuurscultuur zou meer aandacht verdienen

Politiek

Vorige week deed informateur Mans in Noordwijk verslag van zijn bevindingen tijdens het overleg wat hij had gevoerd met de partijleiders van de tien politieke partijen die door de kiezers waren geselecteerd.

Opnieuw onder voorzitterschap van burgemeester Wendy Verkleij zaten de beoogde fractievoorzitters aan tafel om de resultaten van de bevindingen aan te horen. En zo nodig verduidelijkende vragen te stellen

Informateur Mans heeft een uitgebreid rapport geschreven over de consulten met de partijvertegenwoordigers waarvan hij de hoofdzaken in de openbaarheid verwoordde. Hij zei zich goed te kunnen vinden in het open en transparante proces rondom de vorming van een college en bijbehorende coalitie.

Met partijvertegenwoordiging van elke partij waren er dus gesprekken van een uur gevoerd. Daaruit was duidelijk geworden dat er gelijk wordt gedacht over een aantal belangrijke onderwerpen. Zoals bijvoorbeeld woningbouw, duurzaamheid en van enkele kanten de bestuurscultuur. Maar ook de mobiliteit, het parkeren, de gezondheid van inwoners en de dienstverlening werden als belangrijk aangemerkt.

De linkse partijen, Lijst Salman en de PvdI wensen dat de bestuurscultuur hoog op de agenda komt. VVD, CDA en PUUR geven dat geen prioriteit.

D66, GroenLinks en PvdA hebben aangegeven bereid te zijn om gezamenlijk te gaan optreden als Progressieve Combinatie en met hun 4 zetels een wethouder te willen leveren. In het verslag maakt de informateur daar de opmerking over dat als voorwaarde zou moeten gelden dat men dan als één fractie moet gaan opereren. Er is nadrukkelijk gesproken over een zogenaamd raadsakkoord of een raadsprogramma . Daar kwamen de handen niet unaniem voor op elkaar. Geen enkele partij behalve PUUR wilde er vol voor gaan.

De informateur kreeg ter plekke het verzoek van Roberto ter Hark, namens de VVD als grootste partij, om mee te blijven doen en leiding te geven aan de volgende fase. Dat zegde hij toe en gaf er blijk van het tempo er in te willen houden. Hij stelde voor komende donderdag al de vervolggesprekken met de partijen te starten. Of dat gaat lukken bleef nog even onzeker.

Na afloop toonde burgemeester Verkleij zich verheugd over de transparante manier waarop het allemaal wordt aangepakt. Zij noemde het vooral chique en ook getuigen van respect naar de kiezers toe dat er zo serieus met de verkiezingsuitslag wordt omgegaan.

Informateur Toon Mans had positief gereageerd op het verzoek van de VVD om als formateur aan de slag te gaan. Hij noemde het een voordeel als voormalig burgemeester van Hillegom de streek en ook Noordwijk te kennen. Hij vond de keuze voor mogelijk 5 wethouders zeker gerechtvaardigd. Hij meende dat de bestuurscultuur in Noordwijk mogelijk toch aandacht verdient. En zag mogelijkheden tot verbetering; onder voorwaarden dat partijen willen investeren in hun onderlinge relatie.

Uit de krant