Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Binder

Gedonder

Ik naderde Noordwijk vanuit uit Den Haag, waar ik getuige was van een getuigenverhoor. Ik merkte al van afstand dat er gedonder in de lucht hing. Ik ontwaarde donkere wolken boven Noordwijkerhout. Gelukkig geen rookwolken en begeleidend sirenegeloei. Maar wel donkere wolken boven de kern.

Mijn mobieltje gaf de bekende geluiden van binnenkomende boodschappen. Daaruit werd duidelijk dat ook in Noordwijkerhout het pad van lokale politici niet over rozen gaat. Lokale politiek is, zo blijkt uit de geschiedenis, een voedingsbodem voor gedonder. Het is hard werken om definitief een plekje te veroveren tussen de gevestigde politieke orde. Continuering is een niet te onderschatten opgave. 

Statistisch gezien staat een lokale politieke nieuwkomer, na een glorieuze verkiezingsoverwinning, een verkiezingsnederlaag te wachten. En dan komen er paniekreacties, zoals tijdens het getuigenverhoor van leden van Puur Noordwijk, ook werd aangetoond.

In Noordwijk gebeurde dit eerder met Noordwijks Belang, later met Verenigd Noordwijk en recentelijk dus met Puur Noordwijk. Maar dat dreigt nu bij NZLokaal, niet na maar al voor de verkiezingen, te gebeuren. Er heerst bestuurlijke chaos en veel belangrijke leden zouden de handdoek inmiddels in de ring hebben gegooid. De fractie, de ledenvergadering, commissies, lokale prominenten en mensen van het eerste uur rollen inmiddels over elkaar heen en zorgen voor het gedonder. De wethouder, ooit oprichter en partijleider, werd gedwongen te verdwijnen. Vervolgens is het onzeker of Aart, Jacques, Fokke, Vincent, Kimberley, Paul en Leo nog wel in staat zijn om de geplande reddingsoperatie succesvol af te ronden. Om toch nog de kieslijst samen te stellen en een gedegen verkiezingscampagne voor te bereiden. Om in maart toch weer succesvol mee te kunnen doen.

Helaas, lokale partijen die de democratie hoog in het vaandel dragen zijn per definitie veroordeeld tot een interne strijd om de macht. Terwijl het, als je zaken echt wilt veranderen, zou moeten gaan om de externe bestuurlijke macht. Om resultaten te realiseren binnen het politieke proces via de gemeenteraad. 

Maar de politieke poppetjes, spelend in de lokale politieke poppenkast, vinden zich nogal snel zo belangrijk, dat ze gaan geloven dat ze onmisbaar zijn. Dan gaan ze ten onder aan een gebrek aan leiding en een overdosis aan democratische principes. Zowel landelijk als lokaal kennen we de goede voorbeelden van wel succesvolle politieke groeperingen, waarbij de werkelijk macht echter in handen blijft van die ene persoon, de echte partijleider die door iedereen wordt erkend en herkend. De man of vrouw die volzinnen verzint, zonder schroom beloftes doet en met veel genoegen plaats neemt op het pluche. Die de leiding niet meer afstaat. Waar kiezers gewoon achteraan blijven lopen en vol overtuiging hun stem op uitbrengen. Het is afwachten of dit in Noordwijkerhout nog voor de verkiezingen gaat gebeuren.

Meer berichten