Stamtafel
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto: Cor de Mooy
Binder

Stamtafel

Nog niet zo erg lang geleden kenden we in Noordwijk de Stamtafel. Een initiatief van een toenmalig raadslid. Mijn trouwe lezers weten dat ik het gebruik van namen beperk maar in dit geval noem ik hem met veel respect: Hans van den Berg, zo’n lokale sociaaldemocraat die we in het huidige Noordwijk missen. In 2003 begon hij met de succesvolle Stamtafel.

Op een laagdrempelige manier konden inwoners zich bemoeien met de actuele politieke onderwerpen. De lokale cafés zoals Thomas en Royal werden de residenties.

Hoewel het bij sommige meepraters weleens ontbrak aan de juiste informatie, kwamen er veel meningen op tafel, konden steekhoudende argumenten publiekelijk worden gemaakt en bleek de Stamtafel toen hij eenmaal volwassen werd, een onverwacht sterk politiek instrument. Vooral omdat het de politiek heel dicht bij ‘de gewone Noordwijkers’ bracht.

Ook deze week volgde ik de politieke bijeenkomsten. En plots kreeg ik heimwee naar de tijd dat men nog gewoon tegen volksvertegenwoordigers aan kon praten. De stamtafel bood die gelegenheid. De lokale politiek is inmiddels steeds verder van de inwoners af komen te staan. Ondanks veel mooie woorden en het lanceren van de kreet ‘burgerparticipatie’. De fusie maakte het er niet beter op. Nieuwe leidinggevenden bedachten nieuwe regels. Politieke partijen wilden ‘Den Haagje spelen’. Een interruptiemicrofoon zoals in de Tweede Kamer gebruikt werd. Ronde tafelgesprekken met burgers aan tafel. Dàt was het.

Maar in tegenstelling tot de Stamtafel biedt de ronde tafel geen gelegenheid tot echt meepraten. Domme vragen beantwoorden zonder over politieke keuzes te mogen meepraten. Vergadervoorzitters die het niet begrijpen. Het sloeg en slaat nergens op.

Daarom pleit ik hartstochtelijk voor een terugkeer van Hans van den Berg en zijn Stamtafel. Het zou mooi zijn als hij per direct van start kan gaan met een digitale vorm. Dan de gewone man weer gelegenheid geven zich in bijzijn van politieke vertegenwoordigers uit te spreken over gewone politieke onderwerpen. Zonder poespas, zonder formele voorwaarden en zonder strenge regels. Gewone Noordwijkers die gewoon over politieke keuzes mogen zeggen wat ze denken. De mening van de gewone inwoner als munitie voor politieke vuurgevechten.

Aan Hans: Nu geen nee zeggen, omdat het voor even digitaal moet. Je vrienden van SJC, die zo’n succesvolle digitale jaarvergadering realiseerden, zullen je zeker willen adviseren. We weten dat het Torenklimmen en het Spartagenootschap tijdverslindend voor je zijn. Dat mag een terugkeer van ‘jouw Stamtafel’ toch niet in de weg staan. Voorlopig dus even digitaal, daarna weer op de ouderwetse manier, heel dicht bij de mensen. Want de huidige politiek blijkt niet in staat te bereiken wat jij ooit met veel succes voor elkaar kreeg. De Stamtafel, Noordwijks hoop in bange dagen. Hans, je bent heus geen Heintje Davids als je positief op deze smeekbede reageert.

Meer berichten