Klimmen en klauteren in Sportwijkerhout. | Foto: Piet de Boer.
Klimmen en klauteren in Sportwijkerhout. | Foto: Piet de Boer.

Obstacle run rond Witte Kerk

Algemeen

De 'Major obstacle run' van de NOV en Major-run was een groot succes. Kinderen konden niet wachten om een rondje mee te rennen, klauteren en glijden. Terwijl de terrassen 's ochtends werden uitgezet tegen de nieuwe kerkhofmuur zochten bewoners en toeristen hun weg tussen de obstakels rond de Witte kerk bij het thema-evenement 'Sportwijkerhout.'

Door Piet de Boer

Elk half uur vertrok een nieuwe groep kinderen die zich vooraf warm liepen op het podium naast de VVV. ''Kan ik ook meedoen?'' Het jongetje kijkt de dame van de organisatie smekend aan: ''Natuurlijk, maar je moet nog wel even geduld hebben.'' De belangstelling is groot en er kunnen niet teveel kinderen tegelijk op het parcours in verband met de veiligheid. De kinderen slingeren tussen de klimelementen en tussen de terrastafeltjes door. De organisatie waarschuwt op het inschrijfformulier: Let op! Deelname is op eigen risico! Het valt mee.

Rubber houvast

Bij de klim-, klauter- en glij-obtakels staan daarom ook helpers. Kinderen in groene poloshirts die aanwijzingen geven en volwassenen om de klimmers en klimmertjes te helpen. De houten stellages zien er stevig uit, maar zijn soms best hoog. Het rubber op de ruwe klimstellages geeft veel grip en is lekker glad om vanaf te glijden. De deelnemers ploffen na elke hindernis met de voeten op gymnastiekmatten, die voor de nodige demping zorgen. Er is een kruipdoor- sluipdoor gang op het kerkhof overdekt met camouflage netten. Voor de supermarkt moeten de deelnemers stukken hout hijsen en verderop wordt geklommen om de bel te luiden. Veel afwisseling dus.

Ideaal voor moeders die rustig willen winkelen en vaders die hun kroost van vier tot vijftien een fysieke uitdaging gunnen. Maar het zijn niet alleen jongens die klimmen en klauteren. Ook meiden klimmen behendig mee. Er zijn veel meisjes die hun krachten willen ontdekken en een beetje avontuur beleven. Iedereen mag twee rondes afleggen in dertig minuten zegt een dame van de organisatie en daarna kan iedereen zich opnieuw op de wachtlijst laten plaatsen. De belangstelling om deel te nemen is de hele ochtend groot en de Obstacle run verdient volgende jaar een reprise.

Uit de krant