Afbeelding

Stop de persen

Algemeen

Wanneer u deze column leest, lig ik, als het even mee zit, languit op een zonnebedje aan de Rode Zee. Mijn enige dilemma voor de komende week is: koel ik af in zoet of zout water? Neem ik nog een frisje of mag ik al iets met alcohol? Meestal in de decembermaand reizen mijn lief en ik week naar licht, kleur en warmte. Wat een feest is het keer op keer om Schiphol grijs en nat achter te laten, het wolkenpak door te vliegen en de zon het raampje van de Boeing-cabine in te zien schijnen. Eenmaal op de plaats van bestemming is het steevast: sokken uit, jas en sjaal in de handbagage, zonnebril op en vliegtrap af. De warmte tegemoet. Heerlijk.

Net als voorgaande jaren gaat mijn laptop mee: er moet volgende week tenslotte opnieuw een krant op de mat liggen en in week 52 verschijnt het jaaroverzicht. Een hele uitzoekerij en een meer dan tijdrovende klus, maar o zo leuk om te doen. Zelfs vanaf m'n zonnebedje.

Gelukkig werken voor Uitgeverij Verhagen meer redacteurs die net zo gek (op dit vak) zijn als ik. Bovendien 'nemen' we onze edities geruisloos over, als het moet. De krant die u nu voor u heeft, werd op de dag van de deadline (maandag) van de puntjes op de i voorzien door oud-redacteur van deze krant, Marieke Voorn, nu redacteur van De Teylinger.

Ik nam in 2016 deze editie van haar over, dus ook zij kent het klappen van de Noordwijkerhouts zweep. Ze kent het college van B&W, de columnisten, de correspondenten en de ins- en outs van dorps-tam-tam. En dat is reuze fijn met vakantie gaan, kan ik u verzekeren.

De kranten die ik de afgelopen weken heb gemaakt stonden bol van de politieke ontwikkelingen: de fusieperikelen en de gemeenteraadsverkiezingen, met vorige week nog op de nipper de aankondiging van de nieuwe waarnemend burgemeester, Jon Hermans. Dat laatste nieuws kreeg ik notabene van haar, van Marieke. Mijn voorpagina stond al 'op groen', zoals wij dat noemen. Het betekent zoveel als: klaar voor de drukker.

Normaal werk ik op maandag altijd op de redactie, maar dit keer was ik thuis. Ik had mijn computer bijna uitgezet, toen ik een whatsapp van haar kreeg: check mail! vpnws! Duidelijke taal.

Nog voor ik mijn mail checkte, belde ik de drukker met slechts drie woorden: 'Stop de persen'. Het kon nog nét. Dat een waarnemend burgemeester is aangesteld, is natuurlijk voorpaginanieuws.

Met dank aan Marieke en een geduldige drukker, toch gelukt!

Caroline Spaans redacteur

Noordwijkerhouts Weekblad

Uit de krant